Index Vakbarát Hírportál

Szaunázzon sokat, és nem üti meg a guta

2018. május 4., péntek 15:17

Aki hetente többször szaunázik, 61 százalékkal is csökkentheti a szélütés kockázatát – derül ki egy MTI által szemlézett hosszú távú finnországi kutatásból.

A vizsgálatban 1628, 53 és 74 év közötti ember szaunázási szokásait és ezek következményeit figyelték nem kevesebb mint 15 éven keresztül. Ez volt az első, a témával foglalkozó hosszú távú kutatás. Az eredményeik arra mutatnak, hogy a szaunázás gyakorisága jelentős mértékben befolyásolja a gutaütés kialakulásának kockázatát. Ez független más tényezőktől, a kortól, életmódtól, testtömegindextől, még a kardiovaszkuláris betegségektől is.

A 15 éven át tartó megfigyelések adatainak összegzéséből kiderült, hogy a szélütés kockázata a szaunahasználat gyakoriságának növekedésével arányosan csökken

– mondta Peter Willeit, az Innsbrucki Orvosi Egyetem epidemiológusa.

Minél több, annál jobb: a heti 2-3 alkalmas szaunázás a heti egyszerihez képest 14 százalékkal csökkenti a szélütés kockázatát. Azok, akik hetente 4-7 alkalommal ülnek be a forróságba, már 61 százalékkal csökkentik a szélütés esélyét. Ebben nincs különbség nők és férfiak között.

Már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a gyakori szaunahasználat csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések és a magas vérnyomás kockázatát. Ezeknek is van hatásuk a szélütés kockázatára. Az összefüggést magyarázza, hogy a szaunázás stimulálja az immunrendszert, pozitív hatással van az autonóm idegrendszerre és csökkenti az oxidatív stresszt. A szaunázás emellett rugalmassá teszi a véredényeket is.

A gyakori szaunázást ennek ellenére nem ajánlják mindenkinek a kutatók: „A szívbetegséggel élőknek mindenképpen orvosukkal kell megbeszélniük, használhatják-e, és milyen gyakorisággal a szaunát” – mondta. Willeit.

Rovatok