Index Vakbarát Hírportál

A Földhöz közel fog elhúzni egy elveszettnek hitt aszteroida

2018. május 14., hétfő 16:52

Újabb aszteroida halad el Földünk mellett május 16-ra virradó éjjel, izgalomban tartva a csillagászok jó részét. A 2010 WC9 névre keresztelt szikladarab körülbelül akkora, mint a pisai ferde torony és 2010 november 30-án észlelték először a földi teleszkópok. Mivel nem számít túl nagy égi objektumnak, 2010. december 10-én elvesztették szem elől a csillagászok, és az addig begyűjtött adatok nem voltak elegendőek a pályájának kiszámításához.

2010 WC9 idén, május 8-án tűnt fel ismét, miután az adatok elemzésével kiderült, hogy a frissen felfedezett, ideiglenesen ZJ99C60 kódnevet kapott Föld felé száguldó szikla nem más, mint a nyolc évvel ezelőtt megtalált majd elveszített aszteroida, írja az Earth Sky.

A 60-130 méter közötti nagyságúnak becsült szikla nagyjából a Föld–Hold-távolság felére közelíti meg bolygónkat, ami ebben a méretkategóriában a valaha megfigyelt legközelebbi elhaladás lesz. A csillagászok azonban megnyugtatnak mindenkit: az 2010 WC9 nem jelent veszélyt ránk nézve.

Az aszteroida magyar idő szerint kedd éjfél után öt perccel (azaz már május 16-án) suhan el 46 116 km/órás sebességgel a Föld mellett, miközben bolygónkat 203 453 kilométerre közelíti meg. Szabad szemmel nem lesz látható, de egyszerűbb amatőr teleszkópokkal már meg lehet figyelni.

Igaz, hogy a 2010 WC9 nem számít valami nagynak, de ha pályája keresztezné a Földünk útját és a légkörünkbe csapódna, akkor a híres cseljabinszki meteornál nagyobb károkat lenne képes okozni. (Emlékeztetőül: az Oroszország fölött 2013-ban fölrobbant aszteroida hat orosz városban okozott károkat a robbanás lökéshullámával, különféle sérüléseket okozva 1500 mebernek. A becslések szerint a cseljabinszki meteor átmérője körülbelül húsz métere lehetett.)

Nyitókép: az aszteroida pályájának modellje (Northolt Branch Observatories)

Rovatok