Index Vakbarát Hírportál

Fél óra alatt kimutatja a rákot egy új technológia

2018. május 16., szerda 18:07

Mindössze harminc perc alatt képes kimutatni vér- vagy vizeletmintából a rák biomarkereit egy új technológia, amelyet tajvani kutatók fejlesztettek ki – írja az MTI.

A tajvani Csung Cseng Egyetemen dolgozó Csen Csunping elmondta, a rákos emberek szervezetében vannak bizonyos speciális fehérjék, az úgynevezett tumormarkerek, amiket azonban általában csak akkor lehet észlelni, amikor már nagy koncentrációban fordulnak elő a rákos megbetegedés középső, vagy későbbi stádiumában.

Az új technológia ezzel szemben a korai stádiumban, és a szokásos, legalább egy napig tartó kórházi rákszűréssel ellentétben mindössze fél óra alatt képes kimutatni a tumormarkereket a pácienstől vett öt mikroliternyi vér- vagy vizeletmintából.

A kutató szerint az öt év alatt kifejlesztett 36 volton működő chipet egy orvosi kézi műszerbe ültetve fogják használni. A tajvani szakemberek jelenleg egyébként egy orosz kutatócsoporttal dolgoznak együtt egy, az Alzheimer-kór kimutatására alkalmas hasonló technológia kifejlesztésén.

Rovatok