Index Vakbarát Hírportál

Kína egy lépéssel közelebb került a Hold sötét oldalához

2018. május 21., hétfő 10:12

Hétfőn hajnali 5 óra 28 perckor útnak indították a Queqiao kommunikációs műholdat a kínai Szecsuán tartományból, egy Hosszú Menetelés 4 típusú hordozórakétával. A Queqiao fontos eszköze a kínai holdprogramnak: ha a műhold eléri a végső pozícióját, Kína útnak indíthat egy holdjárót, ami elérheti az égitest sötét oldalát. A kommunikációs nehézségek miatt még egy ország sem próbált leszállni a Hold túloldalán.

A műhold napokon belül eléri a Hold sötét oldalát; ekkor 455 000 kilométerre lesz a Földtől. A Quequiao – amit szó szerinti fordításban szarkahidat jelent, egy régi kínai népmesére utalva, amiben a madarak hidat alkotva hoznak össze újra két, az égiek által elválasztott szerelmespárt – áthidaló kommunikációs eszköz lesz a holdjáró és a földi állomás között.

 A rakétaindításról az állami média egy rövid videós összeállítást is készített.

A Queqiaót egy rádióantennával is fölszerelték, hogy az univerzum korai állapotát, az ősrobbanás utáni, de még a csillagkeletkezés előtti időket vizsgálhassák. Mivel a műhold a Hold sötét oldalán lesz, az alacsony elektromágneses interferencia miatt javulhat a rádiójel vételének minősége.

A terv szerint Kína év végén indíthatja útnak a holdjáróból és leszállóegységből álló Csang 4-et. A holdjáró krumpli- és lúdfűmagvakat is visz magával, hogy egy mini holdi bioszféra kialakítása után növényeket termesszenek az égitesten.

Az elmúlt évtizedben Kína rengeteget költött űrkutatásra, hogy felzárkózhassanak az olyan nagyhatalmakhoz, mint az Egyesült Államok és Oroszország. Kína a harmadik ország, akiknek sikerült landolniuk a Holdon. A Kínai Nemzeti Űrhivatal 15 éven belül küldene embert a Holdra.

(Guardian)

Rovatok