Index Vakbarát Hírportál

Kiakadt az Ariane vezetője a SpaceX árain

2018. május 23., szerda 14:42

Jól bevált szereplő az űriparban a francia Ariane Group, a NASA velük fogja felbocsátani a több milliárd dollárt érő James Webb távcsövet, a fokozódó versenyben azonban egyre nehezebb a dolguk, a SpaceX ugyanis jóval alacsonyabb áron dolgozik.

A Der Spiegel hozott le egy interjút Alain Charmeau-val, az Ariane vezérigazgatójával, akit igencsak zavar, hogy a SpaceX nagyon jó fizetséget kap az USA kormányától, felbocsátásonként 100 millió dollárt számláznak ki, mindenki másnak azonban a többi piaci szereplőnél jóval alacsonyabb áron, 62 millió dollárért vállalják ugyanezt a feladatot.

Az Ariane 5 rakéták ezzel nem tudnak versenyre kelni, és a még fejlesztés alatt álló Ariane 6-tal is körülbelül 25 százalékkal drágábbak lesznek a felbocsátások, mint a SpaceX-nél.

Az Ariane főnöke a rakéták újrahasznosításáról is beszélt, és nem volt meggyőződve arról, hogy ez a megoldás valóban olcsóbb, és nem veszít ezen pénzeket a SpaceX. Charmeau szerint az Ariane nem bocsát fel olyan gyakran rakétákat, hogy kifizetődő legyen az újrahasznosításra pénzt áldozni.

Ha nem lennének garantált megrendelések az európai kormányoktól, az az Ariane létét fenyegetné - mondja Charmeau. Az Ariane 6 legyártásának akkor van értelme, ha 2021-ben legalább öt, 2022-ben legalább nyolc felbocsátás lesz vele. Charmeau gyakorlatilag azt mondja, azért nem készítenek újrahasznosított rakétát, mert az túl hatékony lenne, és nem lenne munkája a rakétagyártóknak.  

Rovatok