Index Vakbarát Hírportál

Elromlott az időjárásfigyelő szuperműhold

2018. május 24., csütörtök 12:48

A globális fölmelegedés, és úgy általában a földi időjárás megfigyelésében fontos feladat jutott a két hónappal ezelőtt felbocsátott GOES-17 műholdnak, de egy hűtési probléma miatt jelentősen csökkent az űrbéli eszköz értéke.

A GOES-17 az amerikai légkörfelügyeleti apparátus, a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) második generációs időjárásfigyelő műholdflottájának a tagja. Munkája során nagy felbontású fotókat készít a földfelszínről, és eközben nyomon követi a tüzeket, villámcsapásokat és a naptevékenységet.

Néhány hete hibát fedeztek fel a GOES-17 legfontosabb műszerében - írja az Ars Technica. Az Advanced Baseline Imager nevű eszköz különböző hullámhosszokon készít felvételeket a Földről, a látható tartományon kívül például az infravörös spektrumban. Az utóbbit kellett kikapcsolni, mert az infravörös műszer csak 60 Kelvin (mínusz 213 Celsius-fok) hőmérséklet alatt használható, ám a hibás hűtőrendszer miatt ezt nem tudják garantálni.

Most azon törik a fejüket a NOAA szakértői, hogy miként tudnák a lehető legolcsóbban megoldani a problémát, mert az infravörös műszer nélkül egyáltalán nem olyan szuper ez a szuperműhold. 

Rovatok