Index Vakbarát Hírportál

Mit keres a homeopátia a kórházi babacsomagban?

2018. május 29., kedd 10:29

Ha egy kismama bekerül az állami rendszerbe, úton-útfélen homeopátiás szerekbe botlik, gyakran a védőnő, a gyógyszerész, a szülésznő is ezt ajánlgatja. Pedig tavaly már az európai tudományos akadémiák is kimondták, hogy semmiféle bizonyíték nincs a homeopátia hatékonyságára. Ennek ellenére a kórházakban mindenkinek ingyen járó babacsomagokban is helyet kapott egy homeopátiás kiadvány, amelyet ráadásul az állam is támogat. Megkérdeztük a céget, miért került be ez a füzet a csomagba, a szerzőjével és az orvos lektorával is beszéltünk arról, miért jó szerintük a homeopátia.

Akinek az utóbbi években gyereke született Magyarországon, többféle ingyenes ajándékcsomaggal is találkozhatott a kórházakban. A legelterjedtebb a PromoBox Kft. által összeállított BabaCsomag, ezt ma már minden anyuka az ország összes kórházából hazaviheti az újszülöttel együtt. A promóciós csomagban babáknak és mamáknak való termékminták, céges prospektusok találhatók, illetve olyan információs füzetek, mint a cég saját Édes Kisbabám és ApaVilág cimű kiadványai.

És egy Homeomami nevű szerző által jegyzett füzet, az Egyszerű homeopátia babáknak és mamáknak.

Ez már csak azért is figyelemre méltó, mert a tudományos konszenzus szerint a homeopátia hatástalan, és az utóbbi pár év ezen a területen éppen arról szólt, hogy világszerte egyre több tudományos testület tett lépéseket ennek világossá tételéért.

Nemzetközi összefogás a homeopátia ellen

2015 márciusában nagy visszhangot kapott, amikor az ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanács (NHMRC) átnézte 1800, a homeopátiás szerek hatásait vizsgáló tanulmány eredményeit, és arra jutottak, hogy a homeopátia nem hatásosabb, mint a placebo. Ezt követően az ausztrál háziorvosok egyesülete hivatalosan is megkérte az orvosokat, hogy ne írjanak fel homeopátiás szereket.

Ugyanebben az évben itthon is megmozdult valami. A Magyar Tudományos Akadémia 2015. novemberi állásfoglalása kimondta, hogy a homeopátiás készítményeket ugyanolyan hatékonysági vizsgálatoknak kell alávetni, mint a hagyományos gyógyszereket. Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága egy évvel később még tovább ment, amikor döntött arról, hogy a homeopátiás szerek gyártói ezentúl csak tudományosan megalapozott állításokat közölhetnek a készítményeik csomagolásán.

Az igazi áttörést azonban 2017 hozta meg a homeopátia elleni nemzetközi kiállásban. Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) tavaly szeptemberben kiadott állásfoglalása [pdf] egyértelműen kimondta, hogy ”soha nem jelent meg egyetlen valódi bizonyíték sem, amely igazolná a homeopátiás gyógymódok hatékonyságát,” ami végül is nem olyan meglepő, tekintve, hogy az alapelvei ellentmondanak a fizika és a kémia törvényeinek.

Az EASAC szerint egyetlenegy betegség esetében sincs masszív, kísérletileg megismételhető bizonyíték arra, hogy a homeopátia működne:

Megfelelően kontrollált, igazolható bizonyítékok elemzése alapján a homeopátiás készítmények állítólagos klinikai hatékonysága megmagyarázható a placebohatással, vagy a rossz kutatástervezésnek, a véletlennek, statisztikai hibának vagy publikációs torzításnak tulajdonítható

– írta az állásfoglalás.

Itthon felemás fogadtatása volt a lépésnek. A Semmelweis Egyetem például bejelentette, hogy nem indítják el többé a homeopátiáról szóló tantárgyukat. A Magyar Gyógyszerészi Kamara szerint viszont hiába a határozott kiállás, mert amíg az uniós gyógyszerkönyv nem változik, addig a magyar hatóságok sincsenek abban a helyzetben, hogy betiltsák a homeopátiás szereket, így azok maradhatnak a gyógyszertárak polcain, a hagyományos gyógyszerek mellett. Márpedig amíg nem lesz jogszabályi változás, addig a Magyar Orvosi Kamara is legitimnek tekinti ezeket a készítményeket, bár “komoly szakmai-etikai mérlegelésre” biztatja az orvosokat.

Kimeríthetetlen lehetőségek tárháza

A BabaCsomagban található füzetben a szerző csak Homeomami néven szerepel, de a téma szakértőjeként évek óta különféle tévék és rádiók rendszeres vendége. Saját weboldala és blogja van, sőt működik egy szintén hozzá köthető, Doktor Mami nevű Youtube-csatorna is.

A füzetet – amelyben egyébként a homeopátia mellett a szintén vitatott megítélésű aromaterápia is helyet kapott – egy orvos, egy szülésznő és egy védőnő is lektorálta.

Ez a könyv könnyen használható homeopátiás recepteket – vagy ahogy a szerző nevezi –, homeopátiás koktélokat ajánl a szülés körüli és az azt követő időszak leggyakoribb nehézségeire, problémáira. [...] A homeopátiás szerek bizonyítottan mellékhatás nélkül adnak segítséget a fellépő tünetekre, panaszokra mind az édesanyának, mind a gyermeküknek

– írja az előszavában dr. Sebő Zsuzsanna gyermekgyógyász-homeopata.

A homeopátiában az nagyon vonzó számomra, hogy felismeri, hogy a tünetek testünk fontos és hasznos védekező eszközei, jelzései. A szervezet egy fantasztikus öngyógyító rendszerrel rendelkezik. A homeopátiás szerek természetes hatóanyagok nagyon kis mennyiségét tartalmazzák. A szervezet immunválaszát, öngyógyító képességét szabályozzák, serkentik

– írja a bevezetőben maga Homeomami.

Na és milyen betegségeket érdemes szerinte homeopátiával kezelni? “A család vírusfertőzéseinek jelentős részét, legyen akár légúti, akár emésztőrendszeri a betegség. Allergiás tüneteket, hasfájást, enyhébb bőrproblémákat. Van elsősegélyszer, tejet szaporíthatunk, görcsöket enyhíthetünk. Kezelhetünk kisebb sérüléseket, rovarcsípést, fülpanaszokat. A homeopátia a természetből veszi szereit, és ez a forrás kimeríthetetlen lehetőségek tárháza.” Ennek megfelelően a füzet a “szülés homeopátiás csomagjától” a fertőzésveszély elleni homeopátiás tippeken át egészen a napozásnál fontos fényvédelemig minden potenciálisan felmerülő tipikus baba- vagy mamapanaszra ajánl is valamilyen szert.

Nem igaz, hogy ne árthatna

Ennél érdekesebb a homeopátia ártalmatlanságáról szóló rész:

A gyakorlat azt mutatja, hogy ha valaki elkezdi a homeopátiás szerek használatát, egyre több problémát tud, képes megoldani velük otthon [...] Ami a legfontosabb, ezzel nem tudunk ártani. Ha a szer nem megfelelő, nem hat. De nem is árt.

Nem csoda, ha ezeknek a szereknek nincs mellékhatásuk, hiszen hatóanyag sincs bennük. A homeopátia egyik alapelve éppen az, hogy a szereket olyan mértékű hígítással állítják elő, hogy az oldatokban nem marad értelmezhető mennyiségű hatóanyag (hacsak nem a Föld teljes vízkészletének sokszorosát használjuk el egyetlen adag kikeveréséhez). A homeopátia szerint ez nem gond, mert a víz emlékezni fog a hatóanyagra, a tudomány szerint viszont a víznek nincs memóriája. (Más kérdés, hogy olyan fura dolgokból is lehet homeopátiás “hatóanyag”, hogy az azokból készült szer akkor se nagyon lenne jó semmire, ha nem higítanák értelmezhetetlenné.)

Amikor a homeopátia látszólag mégis hatásos, annak a már említett (és egyébként önmagában nagyon fontos) placebohatás mellett a másik lehetséges oka, hogy jobb esetben csak olyan enyhébb nyavalyákra szokás ajánlani, amelyek maguktól is elmúlnának. Persze ha a beteg még ez előtt rájuk dob pár homeopátiás bogyót, az utólag azt a hamis képet erősíti, hogy a szer hatott, miközben valójában semmilyen szerepe nem volt a gyógyulásban.

Attól viszont, hogy használni nem használ a homeopátia, nem igaz, hogy ártani ne árthatna.

Extrém példa a homeopátiás karkötőjét kóstolgató és attól ólommérgezést kapó kisbaba, de nagyobb mennyiségben már a klasszikus homeopátiás szerek segédanyagai is komoly egészségügyi problémákat okozhatnak a gyerekeknél. Ennél általánosabb veszély, hogy a homeopátiát sokan nem kiegészítő jelleggel használják, hanem a valódi orvoslással szemben részesítik előnyben, és emiatt nem vagy csak később jutnak hozzá orvosi ellátáshoz. Ez történt azzal az olasz kisfiúval is, aki antibiotikum helyett kapott homeopátiás szereket, mígnem végül belehalt a kétoldali középfülgyulladása szövődményeibe.

A legnagyobb kockázatot tehát az jelenti, hogy a homeopátia önámítás, mert hamis biztonságérzetet kelt: olyan problémákat “mulaszt el”, amelyek maguktól is elmúlnának vagy csak a placebohatás miatt múlnak el gyorsabban, miközben fennáll a veszélye, hogy olyasmit próbálnak gyógyítani vele, ami se ettől, se magától nem múlik el. Kezeletlenül viszont komoly bajt okozhat.

A BabaCsomag homeopátiás füzetének nagy pozitívuma, hogy több helyen is hangsúlyozza: nem az orvos vagy a valódi gyógyszer helyett ajánlja a homeopátiát, hanem csak ezek mellett, enyhébb esetekben. Már a füzet második oldalára került egy rövid figyelmeztetőszöveg: “Kérünk, vedd figyelembe, hogy tanácsadó könyvünk semmilyen formában nem helyettesítheti a nőgyógyásszal, háziorvossal, gyermekgyógyásszal való konzultációt. Kérünk, hogy felmerülő konkrét kérdés, probléma esetén fordulj megfelelő szakorvoshoz! A kiskönyvben található információkat minden olvasó a saját felelősségére alkalmazza, ezért a kiadó felelősséget nem vállal!” Máshol is ezt írja Homeomami:

Az egészséges középutat tartani kell. Ha komoly a baj, nézesd meg a gyereket orvossal! Ha azonban egy vírusos felső-légúti betegségnél azt mondja a háziorvos, hogy várjatok pár napot – akkor itt az idő, hogy kipróbáld a homeopátiás szereket!

Majd ezt később is megismétli: “Úgy gondolom, hogy az otthoni használatra a homeopátia kiváló kiegészítő gyógymód. De mindenkit óva intek a szélsőségektől! Ha egy gyereknek fáj a füle, adj neki fájdalomcsillapítót, ha komoly a baj, vidd el orvoshoz! Ha nagyon magas a láza, és nem hat az elsőre kiválasztott szer, adj neki lázcsillapítót! Mellette továbbra is lehet adni a homeopátiás szereket, hiszen egyik előnyük, hogy adhatók hagyományos szerekkel együtt is.”

Mindeközben viszont Homeomami “szelíd, természetes alapú gyógymód”-ként hivatkozik a homeopátiára, kifejezetten sokféle problémára ajánlja, és rendre azt hangsúlyozza, hogy a homeopátiás szerek bevett gyógyszernek minősülnek. Bár ez jogilag helytálló – hiszen a jelenlegi szabályozás valóban megengedő a homeopátiával kapcsolatban –, azzal együtt, hogy sok orvos és gyógyszerész is támogatja, félrevezető legitimitást ad a homeopátiának, és minden ezzel ellentétes szándékú figyelmeztetés ellenére a bizonyítottan hatékony gyógymódok mellőzéséhez, kritikus fontosságú kezelések elmaradásához vezethet.

Homeomamiék szerint igenis hatékony

A homeopátiát elmarasztaló kutatásokról és állásfoglalásokról, illetve a népszerűsítésével kapcsolatos etikai aggályokról megkérdeztük a füzet íróját, és a lektorként közreműködő gyermekgyógyászt, Sebő Zsuzsannát is.

A homeopátia jelenleg a világon a legszélesebb körben alkalmazott komplementer gyógymód. Európában a lakosság 29 százalékánál, 100 millió embernél a napi egészségügyi gyakorlat része. Magyarországon is az MTA által elismert hivatalos kiegészítő gyógymódok közé tartozik

– írta válaszában Homeomami.

Az MTA jóváhagyásának alátámasztásaként egyébként valamiért egy olyan 2011-es állásfoglalást [pdf] küldött, amely arról szól, hogy a komplementer terápiák esetében is elengedhetetlen a szigorú tudományos vizsgálatok elvégzése, és csak azokat a terápiákat kellene alkalmazni, amelyeknek a hatékonyságát kellően tudományos bizonyítékok egyértelműen alátámasztják. Ez az állásfoglalás ugyan valóban felsorolja a homeopátiát mint elismert alternatív terápiás módszert, de éppen azt állítja, hogy az abba a csoportba tartozik, amelyeknél “nem kielégítő a rendelkezésre álló tudományos háttér, és további vizsgálatok hivatottak alapkutatási és alkalmazott tudományos szinten az egzakt hátteret feltárni”. Az ezután született – és a cikk elején idézett – MTA-állásfoglalások pedig ennél is határozottabban mondják ki ugyanezt, ahogy például az Akadémia saját folyóiratának 2016-os számában több cikk is. “E kezdeményezéseket, amelyek szerint a homeopátiás készítményeket ugyanolyan hatékonysági vizsgálatoknak kell alávetni, mint a gyógyszereket, az MTA Orvosi Tudományok Osztálya is egyöntetűen támogatja” – olvasható például a Tudomány és áltudomány: definíciók és kérdések címűben.

A homeopátia hatékonyságáról számos kisebb-nagyobb kutatás született már, de gyakorlatilag az összes ezeket összegző metaanalízis és szisztematikus áttekintés arra jutott, hogy a kutatások minősége túl gyenge ahhoz, hogy bármilyen döntő következtetést le lehessen belőlük vonni.

Homeomami szerint “sem a sajtó, sem a közvélemény nem ismeri eléggé a homeopátia bizonyított eredményeit“. Ő négy összefoglaló kutatást (1, 2, 3, 4) emelt ki a válaszában. Ezek közül háromról már a brit parlament alsóházának tudományos és technológiai bizottsága által 2010-ben kiadott nagy homeopátiajelentés megállapította, hogy idejétmúltak vagy meghaladottak, a negyedik pedig – amelyet amúgy egy homeopata szervezet kutatója vezetett – szintén bőven kapott szakmai kritikát. Utóbbi ugyanakkor maga is arra jutott, hogy a kutatások általános minősége igen gyenge, így a saját eredményeivel kapcsolatban is óvatosságra intett.

Külön érdekes a 2. hivatkozott metaanalízis, amely 1997-ben az egyik első nagyobb áttekintés volt a témában, és enyhe pozitív hatást állapított meg. Csakhogy aztán később hat alkalommal ismételték meg, és mindannyiszor negatív eredményre jutottak a kutatók – köztük maguk az eredeti tanulmány szerzői is.

Később több egymástól független kutatás is komoly minőségi problémákat tárt fel a homeopátiás klinikai tesztekben, illetve megállapította, hogy minél jobb minőségűek a vizsgált tesztek, annál kevésbé valószínű, hogy bármilyen placebón túli pozitív hatást találnak. Bár a kutatások minősége idővel javult, még egy 2017-es – egy homeopata intézet munkatársa által jegyzett – metaanalízis is arra jutott, hogy a gyenge kutatási minőség miatt nem nagyon jut semmire. Az egyik legtöbbet idézett áttekintő tanulmány 2005-ben született, ez 110 homeopátiás kutatást vetett össze ugyanennyi hasonló jellegű hagyományosgyógyszer-teszttel, és egyrészt mindkét oldalon azonosított torzítást, másrészt ennek kiszűrése után megállapította, hogy a homeopátia hatása nem több, mint placebo. Szinte minden metaanalízis további, jobb minőségű kutatások lefolytatását javasolja.

A homeopátiát érő kritikákról az a véleményem, hogy sajnos egyoldalúak, valami oknál fogva a tényeket csak a „nem hat” oldaláról szemlélő megállapítások, melyeket az orvosi gyakorlat cáfol

– írta az Indexnek a füzetet lektoráló Sebő Zsuzsanna.

Szerinte az európai tudományos akadémiákat tömörítő EASAC fentebb idézett állásfoglalása csupán “a szervezet 12 tagjának magánvéleménye”, amely “azon az ausztráliai vizsgálaton alapszik, ahol szubjektív módszerekkel válogatták a tanulmányokat, és a tudományos bizottság vezetőjéről biztosan tudjuk, hogy tagja egy homeopátiaellenes szervezetnek. Jelenleg ombudsmani vizsgálat folyik az ügyben. Nem tették azt sem nyilvánossá, hogy az ausztráliai tanulmány első változata a homeopátiára vonatkozóan kedvezőbb megállapításokat hozott, de ezt nem hozták nyilvánosságra” – idézte fel a homeopátiás berkekben népszerű, bár a lényeget kevésbé érintő vádat. “Az MTA pedig különösebb vizsgálat, vagy a szakmai orvosszervezetek véleményének kikérése nélkül nyilatkozott” – tette még hozzá.

A könyv nem hoz döntést a fogyasztó helyett, a terápia módjának megválasztását továbbra is az anyára bízza. Nem hirdeti a homeopátia kizárólagosságát és a konvencionális gyógyszerek mérlegelés nélküli kizárását bármely kezelés tekintetében, csupán egy alternatívára hívja fel az anyák figyelmét. A könyv gyermekorvos lektorával nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a természetes megoldások és a homeopátia ismertetésénél hangsúlyozzuk, hogy a könyvben található információ soha nem helyettesítheti az orvosi vizsgálatot és kezelést

– írta Homeomami azzal kapcsolatban, hogy nem aggódik-e amiatt, hogy a homeopátiába vetett bizalom miatt a szülők esetleg hanyagolhatják az orvost.

Sebő szerint nem is a kutatási eredmények, hanem a gyakorlati tapasztalatok a fontosak:

Harminchárom évet dolgoztam gyermekgyógyászati praxisban, ebből huszonkét évet töltöttem úgy, hogy a konvencionális gyógymód mellett alkalmaztam a homeopátiás gyógyszereket is. A munkám során azonban nem a tudományos pozitív eredmények, vagy a negatív kritikák befolyásoltak, hanem az az egyértelműen pozitív tapasztalat, amit a homeopátiás gyógyszerek mindennapi alkalmazása során átéltem. Mivel mindig is nagy gondot fordítottam arra, hogy a konvencionális gyógyításban lépést tartsak a fejlődéssel, rendszeresen jártam továbbképzésekre, munkám során meg tudtam ítélni, mikor melyik gyógyítási mód a legmegfelelőbb.

Működik a marketing, virágzik a piac

Bár a tudomány szerint a homeopátia nem, a köré épült marketinggépezet nagyon is hatásos. A Medián tavalyi felmérése szerint a magyarok 44 százaléka tartja hasznosnak a homeopátiát, sőt a saját 2016-os közvélemény-kutatásunk szerint közel 35 százalék gondolja úgy, hogy a homeopátiás szerek egyenesen hatékonyabbak, mint a hagyományos gyógyszerek. Érdekesség, hogy a 2017-es felmérésünk szerint 39 százalék hisz úgy általában a homeopátiában, magukban az alapelveiben viszont már jóval kevesebben. Mindenesetre a magyarok negyede adott már homeopátiás készítményt gyereknek is.

Mindennél még beszédesebb, hogy a megkérdezettek 56 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy „A homeopátiás gyógyszereknek ugyanolyan szigorú teszteken, engedélyezési folyamatokon kell átesniük, mint a hagyományos gyógyszereknek.”

Ami ebben a formában nem igaz.

A gyógyszerek engedélyezése az Országos Gyógyszerészeti Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hatásköre. Ahogy a homeopátiás szerekről írják, a “terápiás javallattal” forgalmazni kívánt homeopátiás szereknek valóban a hagyományos gyógyszerekre vonatkozó követelményeknek kell megfelelniük, de a “terápiás javallat nélküli” szerek egyszerűsített eljárással engedélyeztethetők, bármiféle hatásvizsgálat nélkül. A vonatkozó kormányrendelet szerint ennek annyi még a feltétele, hogy ezeknek a szereknek az “ártalmatlanságát a hígítás foka garantálja” – vagyis nem baj, ha nem hatnak, csak lehetőleg bajunk se legyen tőlük.

A homeopátiát helyretevő kutatások és állásfoglalások éppen azt szeretnék elérni, hogy ez a helyzet megváltozzon, és csak azt lehessen gyógyszerként reklámozni és forgalmazni, aminek a hatékonyságát be is bizonyították. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az ilyen teszteken több szakember szerint ma már jó pár régebbi gyógyszer is fennakadna.)

A megengedő szabályozásnak és a viszonylag népes fogadóközönségnek köszönhetően pedig az európai homeopiac igen szépen pörög is. A Homeopátiás és Antropozófikus Orvosi Termékek Európai Szövetsége (ECHAMP) 2015-ös adatai [pdf] szerint

Magyarország se panaszkodhat, vagyis talán éppen hogy igen:

Miért ne férhetne be a homeopátia is?

A BabaCsomagot összeállító PromoBox 2010-ben alakult, a honlapja szerint családmarketinggel foglalkozó cég promóciós ajándékcsomagokat és tájékoztató kiadványokat készít a leendő és a friss szülőknek. (A BabaCsomagon kívül kínálnak például egy VárandósCsomagot is.)

A kórházakban nagyon aranyosnak tűnhetnek a babamama-csomagok, de ez kőkemény üzlet. Ha ezzel támogatni tudjuk a kórházakat, az önmagában egy szuper dolog, de itt mégis csak üzletről van szó

mondta tavaly a Világgazdaságnak Fejérdy Zsófia, a PromoBox tulajdonos-ügyvezetője. A cégnek a cégadatbázis szerint 2016-ban 145 millió forintos árbevétele és 38 milliós adózás előtti eredménye volt.

Fejérdy az Index kérdésére elmondta, a cége nyolcadik éve osztja az ingyenes csomagokat a magyar családoknak, és ennek során minél szélesebb körű, kiegyensúlyozott tájékoztatásra törekszenek, ezért került a homeopátiás füzet és a saját fejlesztésű információs kiskönyveik (BabaVáró, ApaVilág, Édes Kisbabám) mellett többek között a védőoltásokról szóló tájékoztató és gyógyszergyártó cégek kiadványai is a dobozaikba.

A homeopátia módszerének megismertetése nem áll jogi korlátozás alatt, a hatályos magyar jogszabályok szerint a komplementer gyógymódok közé sorolt gyógymód, a homeopátiás szerek törzskönyvezett gyógyszerek. Mivel a várandósság és a szoptatás egy kiemelten érzékeny időszak, a PromoBox a komplementer megoldásokat, többek között a homeopátia és aromaterápia lehetőségeit is bemutatja az édesanyáknak, a hagyományos orvoslás ajánlásai mellett. A kiadványt szakmai szempontból dr. Sebő Zsuzsanna gyermekgyógyász főorvos, a Komplementer Medicina Szakmai Tanács volt tagja lektorálta. Bizonyára látta, hogy az előszóban kifejezetten felhívjuk az Anyák figyelmét a szakorvossal való konzultáció fontosságára minden egészségügyi probléma, konkrét kérdés esetén

– sorolta, milyen megfontolások alapján döntöttek a homeopátiás füzet bekerülése mellett.

A cégnek a csomagok mellett van egy Édes kisbabám nevű mobilappja is. Az alkalmazásban – sok fontos információ, hasznos tanács és praktikus funkció mellett – szintén szerepel egy Homeomami nevű szekció homeopátiás tippekkel, illetve egy listával a szülés és korai gyermekágy homeopátiás “alapszereiről”. A cég honlapján is külön kategóriát kaptak a homeopátiás tanácsok.

Figyeljen oda, milyen adatokat ad meg

A BabaCsomagot minden anyuka ingyen megkaphatja, ehhez csak az aláírására van szükség, személyes adatokat nem kell megadni. Ez viszont nem biztos, hogy mindenkinek egyértelmű, mert a cég ugyanazon az aláírandó lapon önkéntesen megadható adatokat is kér promóciós célra, és a frissen szült anyukák nem feltétlenül azzal töltik a kórházi napokat, hogy lábjegyzeteket olvasgatnak.

Azzal önmagában semmi gond nincs, hogy a cég szeretné az adatainkat, hiszen ebből élnek. Mégis érdemes erre figyelni, nehogy azok is megadják az adataikat, akik nem szeretnék, csak az ingyenes csomag miatt teszik – vagy pont fordítva: azért nem veszik át a csomagot, mert azt hiszik, ehhez az adataikat is mindenképp meg kell adni (ahogy az egy kollégánkkal is történt).

Itt található egy szép hosszú, most épp 44 szereplős lista arról, milyen partnercégek kapják meg az önkéntesen megadott adatokat.

Az államnak nincs vele gondja

Bár a csomagot a PromoBox állítja össze és osztja ki a kórházaknak, ahhoz az állam is a nevét adja: a csomagban helyet kapott Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár köszöntőlevele, illetve a minisztérium babaköszöntő ajtódísze is. Emellett a PromoBox információs mobilappját az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet is támogatta.

A jó kapcsolatot jelzi az is, hogy korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is vitt Fejérdy Zsófia PromoBox-vezetővel közösen babaholmikat egy bölcsődének, amiről a miniszter Facebook-oldalán fényképes beszámoló is található.

2011 óta működik együtt az Emberi Erőforrások Minisztériuma a PromoBox Kft-vel. Együttműködésünk a “Családbarát közgondolkodás program” keretein belül valósul meg, mind a dobozban, mind a cég egyéb szolgáltatásain keresztül, a hírlevélkiküldéstől egészen a családok számára ingyenes alkalmazásban való megjelenésig. Kiemelten fontosnak tartom a cég rugalmasságát, gyorsaságát és precizitását a komplex feladatok elvégzésében. Külön érték, hogy a mai világban van olyan cég, aki megfogja a kezét a kismamáknak, segít az eligazodásban és hasznos ajándékaival, információs anyagaival örömet szerez minden újdonsült családnak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma többek között a Babaköszöntő Ajtódísszel ajándékozza meg a családokat a BabaCsomagokon keresztül

olvasható a cég oldalán Fűrész Tünde korábbi Család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár véleménye is.

A cikk kapcsán megkérdeztük az EMMI-t, mi a minisztérium álláspontja a homeopátiával és annak népszerűsítésével kapcsolatban, és mit gondolnak arról, hogy az általuk is támogatott BabaCsomagban helyet kapott egy homeopátiás kiadvány. Arról is érdeklődtünk, milyen mértékű állami támogatásban részesül a BabaCsomag, illetve a PromoBox Kft. Ahogy az várható volt, többszöri próbálkozásra sem kaptunk választ.

Finnországban minden sokkal jobb?

A BabaCsomag és a benne található homeopátiás füzet miatt a neten is találni elégedetlenkedő hangokat, és joggal merülhet fel a nagy hagyományú finnországi babakelengyével való összehasonlítás is.

Kétségtelen, hogy ebbe első ránézésre jóval alapvetőbb dolgok kerültek, mint a prospektusok vagy a homeopátia: babaruhák, ágynemű, mosható pelenka, hőmérő, babaápolási kellékek, tisztasági betét, óvszer, plüssnyuszi és mesekönyv – maga az emblematikus kartondoboz pedig, amelyben a csomag érkezik, egyben sok finn gyerek első alvóhelye lehet.

Ez az összehasonlítás ugyanakkor erősen sántít, mert a finn babakelengye az állam saját támogatói csomagja, az állami biztosító állítja össze, és feltétele a rendszeres megjelenés az orvosi vizsgálatokon. Cserébe viszont Finnországban nem jár például a magyarországihoz hasonló pénzbeli anyasági támogatás. Ez most itthon egyszeri 64 ezer forint. Aki Finnországban nem kéri a csomagot, 140 eurót, vagyis nagyjából 44 ezer forintot kap helyette. Itthon pedig bizonyára sokan örülnek a pénzbeli támogatáson felül ingyen kapott extra csomagnak még akkor is, ha az leginkább promóciós célt szolgál. (Magyarországon a központi támogatáson felül gyakran a budapesti kerületektől is igényelhető egyszeri juttatás, bár van olyan városrész, ahol inkább a finn példát követik.)

Az EMMI-nél arról is érdeklődtünk, felmerült-e itthon a finnországihoz hasonló állami babacsomag ötlete – akár a pénzbeli támogatás helyett, akár amellett, ha már a családpolitika az ígéretek szerint az eddiginél is nagyobb hangsúlyt fog kapni az új kormányzati ciklusban –, de erre a kérdésünkre se kaptunk választ a minisztériumtól.

Magyarországon mindenesetre maradnak a reklámcélú babacsomagok, a legnépszerűbben ilyen csomagban pedig marad az egyre komolyabb tudományos kereszttűzbe kerülő homeopátiát népszerűsítő kiadvány.

A homeopátia legtöbb kritikusa egyébként egyáltalán nem a homeopátiás szerek betiltását szeretné látni, hanem hogy a páciensek őszinte tájékoztatás és elegendő információ alapján dönthessenek: értsék, hogy ezek a szerek nem “természetes gyógyszerek”, nem bizonyított a hatékonyságuk, nem váltják ki az orvosi ellátást. Vagyis a cél, hogy a homeopátia a helyére kerüljön – márpedig amíg nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy használ, addig ez a hely nem biztos, hogy a minden anyukának minden kórházban átadott babacsomag kellene, hogy legyen.

(Borítókép: Bolcsó Dániel / Index)

Rovatok