Index Vakbarát Hírportál

Ötzinek érelmeszesedése is volt

2018. május 29., kedd 09:47

Ötzi, a legöregebb európai múmia maradványait az indiszkréció határait jócskán túllépve elemezték a tudósok. Tudjuk róla, hogy

A Bolzanói Kórház radiológusai három helyen is mészlerakódást észleltek Ötzi szívénél . A szív területén kívül a nyaki verőér és a koponyaalap artériáinál is találtak meszesedést.

A szakértők a RöFo - Fortschritte auf dem Gebiet der Röntgenstrahlen című szaklapban mutatták be az eredményeiket. A tanulmány szerint Ötzi koszorúér-meszesedése egy ma élő 40-50 éves, világos bőrű férfiénak felel meg. Mivel Ötzi nem ülőmunkával töltötte az életét, az érelmeszesedésnek főként genetikai okai lehettek. Ötzi genomját 2012-ben tárták fel; ekkor állapították meg, hogy genetikai hajlama volt a kardiovaszkuláris megbetegedésekre.

Ötzi jellegzetes kéztartása miatt 2013-ig nem volt lehetséges átfogó komputertomográfiás felvétel készítése. (A múmia jobbra kinyújtva tartja a bal karját a teste előtt.) Az új CT-felvételek már a múmia teljes mellkasi területét vizsgálhatták. Az elemzés során derült fény a mellkasban, a nyaki verőér és a koponyaalap artériáinál lévő meszesedésekre. 

Az érelmeszesedésre vonatkozó információkat betáplálták egy olyan mértékrendszerbe, amely a meszesedések térfogatából és méretéből következtet az etnikumok, nemek és életkorok különbözőségeire. Ötzi ezen rendszer alapján a kaukázusi, tehát világos bőrű emberek csoportjába sorolható.

Patrizia Pernter kutató szerint Ötzi nemcsak az érelmeszesedés egyik legrégebbi bizonyított esete, hanem orvosi példája annak is, hogy valószínűleg a genetikai hajlam a legfontosabb kiváltó oka az artéria- és koszorúér-meszesedésnek.

(MTI)

Rovatok