Index Vakbarát Hírportál

Évi 8 milliárd dollárnyi kárt okozna a korallok kihalása

2018. június 14., csütörtök 10:23

A korallzátonyok elvesztése kétszeresére növelné a tengerpart menti áradások okozta károkat és megháromszorozná a viharok keltette hullámok pusztítását. A globális felmelegedés okozta várható tengerszint-emelkedéssel a korallzátonyok csökkenése az évszázad végére négyszeresére növelheti az áradásokat a tengerparti térségekben, írják amerikai kutatók a Nature Communications folyóiratban közzétett tanulmányukban.

"A korallzátonyok természetes víz alatti hullámtörő gátként szolgálnak, amelyek megtörik a hullámokat és csökkentik azok energiáját. Sajnos világszerte csökken a korallzátonyok mérete és komplex volta, és már tapasztaljuk az áradások okozta károk növekedését a trópusi partvidékeken" – mondta Michael Beck, a Kaliforniai Egyetem professzora, a Nature Conservancy kutató-és környezetvédelmi csoport vezető kutatója az AFP francia hírügynökségnek. "Nem mindegyik korallzátony pusztul, és a korallok képesek felépülni a fehéredésből, a túlhalászat és a viharok okozta károkból. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy minden térségben jelentős veszteségeket tapasztalunk" – tette hozzá.

A tengerparti fejlesztések, a homokbányászat, a dinamittal való halászat, az ipar és a mezőgazdasági szennyvíz megtizedelte a világ mintegy 71 ezer kilométernyi korallzátonyok szegélyezte partvidékét, amely a trópusokon koncentrálódik. A korall nagyon érzékeny a víz hőmérsékletének emelkedésre, amely az elmúlt időszakban egyre meredekebb és gyakoribb a klímaváltozás miatt.

A 2016. évi tengeri hőhullám elpusztította az ausztrál Nagy-korallzátony mintegy 30 százalékát. Egy korábbi kutatás kimutatta, hogy katasztrofális korallzátony-pusztulást idézne elő, ha a Föld átlaghőmérséklete az iparosodás előtti időkhöz képest 2 Celsius-fokkal növekedne.

Globálisan a part menti áradások évente mintegy 4 milliárd dollárnyi kárt okoznak. Ez megduplázódna, ha világszerte kipusztulna a korallzátonyok jelentős része, számolta ki Beck kutatócsoportja. A leginkább veszélyeztetett országok között van Indonézia, a Fülöp-szigetek, Malajzia, Mexikó és Kuba, De Szaúd-Arábia, az Egyesült államok, Tajvan és Vietnam is jóval sebezhetőbbé válna a térségbeli korallzátonyok pusztulásával.

(MTI)

Rovatok