Index Vakbarát Hírportál

Megmentik a barna óriáspandákat is

2018. június 14., csütörtök 15:31

Kutatóközpontot hoztak létre a csinling-óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca qinlingensis) tanulmányozására az északnyugat-kínai Senhszi tartományban lévő Hszienben, jelenti az MTI a Hszinhua kínai állami hírügynökség híre alapján. A szerdán megnyílt központ munkatársai öt kutatási területre összpontosítanak: a csinling-óriáspanda fajmegőrzésének biológiájára, genetikájára, fiziológiájára, a betegségei megelőzésére és táplálkozására. Képzéseket is tartanak szakemberek számára, csereprogramokat szerveznek más kutatóközpontokkal és konzultációkat ajánlanak fel - mondta el Tang Suang-zsen, a tartomány erdészeti hivatalának helyettes vezetője.

A központ a 2005-ben alfajként elismert csinling-óráspandára összpontosít. Az óriáspandákhoz képest ennek az alfajnak kisebb és kerekebb a koponyája, rövidebb az orra, és ritkább a szőrzete, mint a szecsuáni alfajoknak. Színük inkább sötét- vagy világosbarna, és nem fekete-fehér. A kutatóközpontban jelenleg 22, emberek által nevelt óriáspanda él.

A csinling-óriáspandák első három egyedére a Csinling-hegységben lévő Foping Természetvédelmi Rezervátumban bukkantak 1985-ben, 1990-ben és 1990-ben. A negyediket és az ötödiket Senhszi-tartományban találták 1992-ben, majd 2009-ben. Egy 2011 és 2013 között végzett országos kutatás szerint 345 óriáspanda él vadon a Csinling-hegység térségében, populációjuk lassan növekszik.

Rovatok