Index Vakbarát Hírportál

Nature: Magyarországon elveszik a tudomány autonómiáját

2018. június 27., szerda 15:03

A tudományos világ egyik nagy presztízsű lapja, a Nature közölt cikket a magyar tudománypolitika aktuális változásairól, és a szerkesztőségük által jegyzett írásban aggodalmukat fejezték ki a kormány központosítási törekvései miatt.

Bár az Európai Unió politikusai aggodalommal figyelték Magyarország antidemokratikus lépéseit, a kutatói közösség a nemzet tudományos életének virágzását láthatták, új, nemzetközi szinten is versenyképes laboratóriumokkal.

- írja a Nature. Ez az állapot szerintük kimondottan a tudósoknak köszönhető, ám a helyzet változik, és a tekintélyelvű kormány el akarja venni a tudomány függetlenségét, ami a cikk szerint riasztó fejlemény.

A cikkben kifejtik, hogy a Magyar Tudományos Akadémia, több mint két évtizeden át megőrizve az autonómiáját, komoly munkát vitt véghez azzal, hogy igyekezett hazacsábítani a külföldön dolgozó kutatókat. A kormány azonban az MTA büdzséjének a nagy részét egy minisztérium kezébe helyezi.

Több kutató azt jelezte a Nature felé, hogy aggódnak, milyen extra követelményekkel lehet majd akadémiai forrásokhoz jutni. Attól tartanak, hogy sokkal közvetlenebb módon kell majd szolgálni az ipar érdekeit.

esetleg a történészeknek az ország múltját kell majd dicsőíteni

A Nature cikke ismét megemlíti a Soros György támogatását élvező CEU esetét, amely ugyan eleget tett az őt érintő friss törvény követelményeinek, hogy a bejegyzése helyén - New Yorkban - is végezni kell oktatási tevékenységet, még mindig nem kapta meg a kormány áldását arra, hogy tovább működhessen hazánkban.

Zárásként a cikk leszögezi: a magyar kormánynak fenn kell tartania azt az elvet, hogy a teljesítményt és a tudást támogassa, hosszú távon biztosítani kell a kiváló minőségű alapkutatások finanszírozását, és talán meg fontolóra kéne venni azt is, hogy visszalépjenek, és ne vegyék a kezükbe az Akadémia büdzséjét.

A V4-ek akadémiái is az MTA mellett

Közben a visegrádi országok akadémiai elnökei közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben támogatásukról biztosítják a Magyar Tudományos Akadémiát, valamint kiállnak az MTA autonómiája és a tudományos kutatás szabadsága mellett.

A dokumentumot Jerzy Duszyński, a Lengyel Tudományos Akadémia elnöke, Eva Zažímalová, a Cseh Tudományos Akadémia elnöke, valamint Pavol Šajgalík, a Szlovák Tudományos Akadémia elnöke is aláírta, írja honlapján az MTA.

Mindez nem sokkal azután történt, hogy a 40 ország összesen 58 akadémiáját tömörítő Európai Tudományos Akadémiák Szövetsége kiállt az MTA autonómiája és pénzügyi függetlensége mellett. Antonio Loprieno elnök levele szerint a tudományos kutatások csak úgy lehetnek igazán hatékonyak, ha nem telepszik rájuk a politika semmilyen szinten.

(Borítókép: Tüntetés a CEU-ért 2017 áprilisában - fotó:  Barakonyi Szabolcs / Index)

Rovatok