Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták az immunrendszer kulcsgénjét, a rák gyógyításában is segíthet a felfedezés

2018. július 2., hétfő 13:58

Jelentősnek hangzó bejelentést tett a legnagyobb ausztrál kutatási szervezet, a CSIRO: sikerült azonosítaniuk egy eddig ismeretlen gént, melynek kulcsszerepe van a szervezet fertőzésekre és betegségekre adott immunreakciójában. A felfedezés az influenza, a köszvény, de még a ráknál is új kezelési lehetőségekhez vezethet.

Az immunrendszernek ezt a „kulcsgénjét” egyelőre C6orf106 vagy C6 néven kategorizálták, de már keresik az ennél valamivel frappánsabb nevet: ha esetleg Ausztráliában él és van ötlete, küldje el egy rövid indoklással, akár ön is lehet akár az új gén keresztszülője.

Valójában egyáltalán nem fiatal génről van szó: a C6 (maradjunk most ennél) több mint 500 millió éve jöhetett létre, értelemszerűen az embernél sokkal primitívebb szervezetekben. Immunrendszerünk citokin nevű jelzőmolekulákat állít elő, amelyek azzal segítenek a védekezésben, hogy megakadályozzák a vírusok és más kórokozók osztódását, ezáltal a betegség kialakulását – írta Stewart. A C6 ennek a folyamatnak az irányításában játszik fontos szerepet – írja az MTI.

A munka nagyjából három évig tartott, nagy biológiai biztonságú laboratóriumban kellett dolgozniuk, mivel halálos, gyógyíthatatlan kórokat okozó vírusokat is vizsgáltak. Eredményeiket a Journal of Biological Chemistry című szaklap tette közzé. A kutatók szerint a gén azonosítása olyan új kezelések kifejlesztéséhez vezethet, melyek számos betegség, a rák, a diabétesz és gyulladások, köztük a sokízületi gyulladás ellen lehet hatásos.

Noha az emberi géntérképet már 2003-ban elkészítették, még mindig több ezer olyan gén van, amelyről nagyon keveset tudunk – mondta Rebecca Ambrose, a gént azonosító kutatócsoport egyik tagja.

Rovatok