Index Vakbarát Hírportál

4 órán belül elérte a Nemzetközi Űrállomást az orosz teherűrhajó

2018. július 10., kedd 06:21

Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással (ISS) a kazahsztáni Bajkonurból keddre virradóra indított Progressz MSZ-09 orosz teherűrhajó, amely a rendkívül rövid idő alatt tette meg az utat, írja az MTI.

Az orosz repülésirányítási központ azt közölte, hogy a Progressz MSZ-09 teherűrhajó csatlakozása az orbitális állomáshoz automatikus módon lezajlott moszkvai idő szerint 4 óra 31 perckor. Az élelmiszert, üzemanyagot és más ellátmányt is szállító űrhajó az ISS Pirsz (móló) nevű moduljához dokkolt.

Ez volt az első alkalom, hogy rendkívül rövid repülési idővel jutottak el az ISS-re. Az űrhajó két és fél tonnás rakományával az elképzeléseknek megfelelően kevesebb mint négy órán belül, a Föld kétszeri megkerülésével csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz.

A múltban a Progressz űrhajók két repülési tervet követtek, hogy elérjék az űrállomást. Az egyik hat órás volt a Föld négyszeri megkerülésével, a másik két napra volt betervezve a bolygó harmincnégyszeri megkerülésével.

Az ISS fedélzetén hatfős legénység teljesít szolgálatot. Drew Feustel, Ricky Arnold és Serena Aunon-Chancellor a NASA, Alexander Gerst az Európai Űrügynökség (ESA), Szergej Prokopjev, és Oleg Artyemjeva pedig az orosz Roszkoszmosz állami űrkutatási vállalat űrhajósai.

Rovatok