Index Vakbarát Hírportál

Sikerült visszafordítani az öregedés jeleit egereknél

2018. július 23., hétfő 16:37

Egy génmutáció kikapcsolásával sikerült visszafordítaniuk az öregedéssel összefüggő bőrráncosodást és szőrhullást egereknél a birminghami Alabamai Egyetem (UAB) kutatóinak – írja az MTI.

Keshav Singh és kollégái egy antibiotikumot adtak be az állatoknak. Az antibiotikum génmutációt indított be, amely pedig mitokondriális diszfunkcióhoz vezetett. (A mitokondriumok a sejt energiatermelő és -átalakító szervecskéi.)

Négy héten belül az egerek szőre megőszült, megritkult, a mozgásuk lelassult és fásulttá váltak, vagyis olyan változásokon mentek keresztül, amelyek a természetes öregedés folyamatára emlékeztetnek. A bőrük a mutációt követő 4. és 8. hét között beráncosodott. A nőstényeknél jóval erősebb volt a ráncosodás, mint a hímeknél.

Amikor azonban a kutatók kikapcsolták a génmutációt, helyreállítva a mitokondriális működést, az egerek bőre kisimult, és vastag bundájuk nőtt, megkülönböztethetetlenné válva azonos korú társaiktól.

Ismereteink szerint ilyen megfigyelésre még sosem került sor

– mondta Singh.

Az embereknél idős korban figyelhető meg a mitokondriális funkciók hanyatlása. A mitokondriumok működési zavara a korral összefüggő betegségekhez vezethet. Singh szerint az eredmények egyedülálló lehetőséget adhatnak olyan megelőző és gyógyszerterápiás eljárások kidolgozására, amelyekkel bővíthetők a mitokondriális funkciók az öregedéssel összefüggő bőr- és hajproblémák és az olyan egyéb emberi betegségek kezelésében, amelyekben központi szerepet játszik a mitokondriális működés zavara.

A szakemberek arra is rámutattak, hogy a génmutáció beindítása az állatok egyéb szerveire alig volt hatással, ami azt sugallja, hogy a mitokondriumok szerepe fontosabb a bőr, mint más szövetek esetében.

Rovatok