Index Vakbarát Hírportál

Kozmikus wifit tervez a NASA

2018. július 24., kedd 11:44

A NASA két kutatócsoportja (a Science Mission Directorate és a Human Exploration and Operations) közösen dolgozik a bolygóközi internet megvalósításán. Bár a Naprendszerben kiépített, vezeték nélküli internetkapcsolat eddig nem volt több puszta vágyálomnál, a mostani tervnek jó esélye van a megvalósulásra.

A tervezők egy Delay / Disruption Tolerant Networking (DTN) nevű eljáráson dolgoznak, ami nagyon hasonlít az általunk is ismert internethez. A tervezése még 1998-ban kezdődött, amikor a Pentagon kutatóintézete, a DARPA meghirdette a következő generációs internet tervezését, és finanszírozott egy kisebb kutatócsoportot a Jet Propulsion Laboratorynál.

A Földön használt megoldásokat az űrben nem hasznosíthatjuk. Ahhoz túl nagy a késleltetés (delay), túl zajosak a csatornák, és túl magas a hibaarány. Mindez komoly akadálya lehet a stabil kapcsolatnak. Az űrbéli wifi kiépítése azért is bonyolult, mert a jelnek hatalmas távolságokat kell megtennie. Még a fénysebességgel továbbított rádiójeleknek is sok időre van szükségük, hogy eljussanak a Földről a Marsra.

A DTN-nel viszont akkor is biztosítható  az adatátvitel, ha a kapcsolatban bármilyen zavar keletkezne, mivel az adatcsomag továbbítása biztosítható lenne egy új kommunikációs csatorna megnyitásával. Ha a Földön megszakad az internetkapcsolat, a küldött és fogadott adatok elvesznek. Ha viszont akadozás esetén nem kell újra továbbítani az adatokat, az sok memóriát és erőforrást spórolhat meg az űreszközöknek. 

A DTN a PACE (Plankton, Aerosol, Cloud, ocean Ecosystem Mission) küldetéssel párhuzamosan indulhat. A Földet figyelő műholdas rendszert a klímaváltozás folyamatának megfigyelésére tervezték. A műhold pályára állítása 2022 körül várható.

(Discover Magazine)

Rovatok