Index Vakbarát Hírportál

Hazaárulás és csalás miatt hullanak a fejek a Roszkoszmosznál

2018. július 25., szerda 18:33

Májusban vette át a Roszkoszmosz irányítását Dmitrij Rogozin, és azóta tart a tisztogatás az orosz űrhivatal környékén. Most az egyik legnagyobb beszállítójuk, az automata űrszerkezeteket és Fregat gyorsítóblokkokat gyártó Lavocskin nevű cégről derült ki, hogy nagyszabású csalásokban vett részt.

Szergej Lemesevszkij vezérigazgató 2015 júliusában került a vállalat élére, és már benyújtotta lemondását, amely augusztus 2-án lép majd érvénybe - írja az MTI. Ffeladatkörét ideiglenesen a biztonsági ügyekben illetékes helyettese, Harun Karcsajev vette át. Szerdán vált ismertté, hogy távozik egy másik űripari tudományos-termelési egyesülés, a Tyehnomas vezetője, Dmitrij Panov is, akinek feladatkörét Vlagyimir Vlaszjuk veszi át.

Rogozin A ROSZKOSZMOSZ VEZETÉSE ELPTT miniszterelnök-helyettes, orosz hadi- és az űripar kurátor, a Roszkoszmosz felügyelőbizottságának elnöke VOLT.

Utóbbi minőségében a politikus konfliktusba keveredett az űrkutatási vállalat vezetőivel, egyebek között amiatt, hogy 2016 áprilisában - Vlagyimir Putyin elnök jelenlététében - műszaki hiba miatt egy nappal el kellett halasztani az űrközpont, a Vosztocsnij első rakétastartját. Tavaly novemberben pedig a Fregat fejblokk vezérlőrendszerének meghibásodása miatt 19 műhold veszett oda.

Hivatalba lépését követően a TASZSZ hírügynökség összefoglalója szerint az új vezérigazgató személycserét kezdeményezett vagy hajtott végre

A hétvégén hazaárulás címén eljárás indult Viktor Kudrjavcev, a Roszkoszmosz vezető kutatóintézete, Központi Gépipari Tudományos Kutatóintézet (CNIImas) munkatársa ellen. A Kudrjavcevvel hivatalosan szerdán ismertetett vád szerint a tudós hiperszonikus repülőszerkezetek kifejlesztésénél alkalmazott technológiákról szolgáltatott ki titkos információkat egy meg nem nevezett NATO-országnak.

Rovatok