Index Vakbarát Hírportál

A magyarok fele túlsúlyos, és semmit nem tesz ellene

2018. július 31., kedd 11:15

Lehet az egészségügyi ellátási rendszerre is mutogatni, de a magyarok egészségi állapotát rontó tényezők közt az életmódunk igen nagy súllyal szerepel. Mint a Népszava részletes cikkéből kiderül,

túlságosan kövérek vagyunk

Túlsúlyban csak az Egyesült Államok, Mexikó és Új-Zéland előzi meg Magyarországot, és nálunk a lakosság 54 százaléka elhízott. Ez szorosan összefügg a testmozgás hiányával, a magyarok 53 százaléka legfeljebb a kanapéról követi a sportot, egyébként semmilyen szabadidős mozgást nem végez.

Hasonlókról beszélt nemrég Tusványoson Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, aki szerint a magyarok 77 százaléka inaktív, a lakosság 6 százalék fél kilométert sem tudna legyalogolni, és hazánk évente elkölti egy olimpia árát a mozgáshiányból fakadó egészségügyi problémák kezelésére.  

A táplálkozással is akadnak problémák, a 15 évesnél idősebbek alig több mint egyharmada eszik zöldséget és gyümölcsöt naponta - írja a Népszava. Eközben viszont a lakosság igen nagy része dohányzik, a férfiaknál 30 százalék, a nőknél 20 százalék az arány.

(Népszava)

Rovatok