Index Vakbarát Hírportál

Egyedülálló maja festményekre bukkantak egy barlang mélyén

2018. július 31., kedd 20:39 | öt éve frissítve

A Yucatán-félsziget legfontosabb maja barlangfestményeit találták meg régészek Mexikóban.

A festmények egy 15 méter hosszú, öt méter magas sziklát díszítenek a félsziget keleti részén lévő dzsungel egyik barlangjában. A felfedezést az teszi igazán jelentőssé, hogy bár a maják elég sok falfestményt készítettek, ezek közül – főleg a nedves trópusi klíma miatt – csak kevés maradt meg, főleg jó állapotban.

A most megtalált leletek – írja a helyi sajtóra hivatkozva az MTI – nem csak a Yucatán egyedüli barlangi festményei, de általában is a legfontosabb ilyen alkotások. A képek nagyon sok elemet örökítenek meg, madarakat, emlősöket, egy keresztet, geometriai figurákat, embert egy harcos formájában többek között – mondta el Sergio Grosjean Abimerhi, a mexikói régész, aki munkatársaival felfedezte a festményeket.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Egyedülálló maja festményekre bukkantak egy barlang mélyén

A Yucatán legfontosabb barlangfestményeit találták meg a mexikói régészek.

137 · Jul 31, 2018 08:39pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Videó a barlangról, a festményekről és a kutatókról:

A falfestmények új információkkal fognak szolgálni a maja szokásokról is, „igaz, még nem tudjuk, hogy mit is jelentenek ezek a barlangi festmények, és mikor készítették őket”. A páratlan leletek pontos helyét azonban nem hozzák nyilvánosságra, „mert a Yucatán-félszigeten mindenhol előttünk járnak a fosztogatók és a vandálok”.

A Mexikó délkeleti részén húzódó Yucatán-félszigeten volt a maják civilizációs központja, olyan romvárosok találhatók a térségben, mint például a világhírű Tikal, de egyébként is olyan sok maja központ és szentély volt arrafelé, hogy a burjánzó dzsungelben még mindig jócskán van felfedeznivaló. Így még az is előfordulhat, mint a szomszédos Guatemalában, ahol egy új technikával nemrégiben elfeledett ősi maja építmények ezreire bukkantak.

Rovatok