Index Vakbarát Hírportál

Európa hőgutát kap, az Adriától Németországig rekordokat dönt a hőség

2018. július 31., kedd 19:15

Európa-szerte tombol a hőség, Németországban az év legmelegebb napjával ér véget a július, Spanyolországban szerdára várják a nagy kánikulát, de Horvátország egyes térségeiben is vörös riasztást adtak ki.

Németországban ezzel 39,2 fok az új idei melegrekord, de az egész július szélsőségesen meleg és száraz volt: Németországban az átlaghőmérséklet 20,2 Celsius-fok volt, ami 3,3 fokkal magasabb a megszokottnál. Az idei az ötödik legmelegebb július a rendszeres mérések kezdete óta. A hónapok óta tartó aszály és a hőség miatt az erdőtűz is egyre gyakoribb, pedig ez nem igazán volt korábban jellemző a németeknél.

Spanyolországban szerdára várják az idei nyár első nagy kánikulájának kezdetét. Az előrejelzés szerint a hét második felében helyenként akár 45 fokos nappali és 25 fokos éjszakai csúcshőmérsékletre kell számítani. Az Afrika felől érkező forró légáramlat fokozatosan az egész országra kiterjed, és eléri majd az északi partokat is – írja az MTI.

Tombol a hőség Horvátországban is. A meteorológiai szolgálat az Adriára Isztriától Dubrovnikig vörös riasztást adott ki, míg a középső részeken egyelőre narancssárga és sárga jelzés van érvényben. A tengerparton a hőmérséklet az éjszakai órákban sem csökken, a legmagasabb nappali hőmérséklet 32-37 fok körül alakul. Hvar szigetén már reggel hét órakor 30 fokot mértek. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a kánikula szerdáig marad, majd változékonnyá válik az időjárás, a hét második felében helyenként rövid záporok, zivatarok is kialakulhatnak, de a hőség marad, és az éjszakák sem hűlnek le.

A 2018-as nyár a történelem egyik legforróbbja lehet Európában. A hőmérséklet mindenhol sokkal, Észak-Európában van, ahol 15 fokkal is meghaladja a százéves átlagot, méghozzá tartósan. Az eddigi adatok szerint az idei nyár az eddigi legmelegebbel, a 2003-assal vetekedhet.

Rovatok