Index Vakbarát Hírportál

Kiosztották a Szilícium-völgy Oscarjait

2018. október 17., szerda 21:39

Idén kilenc alapkutatásokat végző tudós kapja meg a Szilícium-völgy Oscarjának is nevezett Breakthrough Prize-t - írja az MTI. A 3 millió dollárral (839 millió forinttal) járó elismerést novemberben vehetik át egy gálán. A díjakat a fizikai, élettudományi és matematikai alapkutatásokért ítélik oda évente. Az idei kitüntetettek között hat férfi és három nő van. Négy tudós két díjon osztozik, öten pedig egyedül kapják a díjjal járó teljes összeget.

A matematikában elért eredményeiért Vincent Lafforgue, a francia Nemzeti Tudományos Kutatás Központjának (CNRS) tudósa kapja meg a díjat. Öt Amerikában élő tudós, köztük a génkutatással foglalkozó Frank Bennett és Adrian Krainer az élettudományokkal kapcsolatos munkájáért került a díjazottak közé. A Harvard Egyetemen dolgozó kínai Hsziao-vej Csuang az általa kifejlesztett, szuperfelbontású molekuláris képekhez készített új eszközért kapja a díjat, a Texasi Egyetem kínai születésű tudósa, Zhijian 'James' Chen pedig az autoimmun rendellenességekkel kapcsolatba hozható DNS-érzékelő enzim felfedezéséért. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatója, az osztrák Angelica Amon az aneuploidia - abnormális kromoszómaszám - következményeinek meghatározásáért lett díjazott.

A fizikai díjat Charles Kane és Eugene Mele, a Pennsylvania Egyetem két kutatója veheti át az Oxfordi Egyetemen dolgozó tudóssal, Jocelyn Bell Burnell-lel együtt. A Szilícium-völgyi alapítvány hat, egyenként 100 ezer dolláros (28 millió forintos) díjat is kioszt 12 fiatal kutatónak, akinek munkásságát ígéretesnek ítélte.

A Breakthrough Prize mindössze hatéves, de sokkal több pénzjutalommal jár, mint a nagy presztízsű Nobel-díj, amelynek mintegy egymillió dolláros (279 millió forintos) összegén gyakran osztozik két-három tudós. A Nobel-díjjal szemben a Breakthrough Prize általában a friss felfedezéseket ismeri el, és nem feltétlenül azok konkrét felhasználását. A díjakat novemberben adják át a NASA Szilícium-völgyi kutatóközpontjában, fényes külsőségek közepette. A program házigazdája Pierce Brosnan brit színész lesz.

A tudományos élet paradigmaváltó kutatásait támogató Breakthrough Prize a világ egyik legnagyobb pénzjutalommal járó tudományos elismerése. A 2012 óta átadott díjat internetes óriáscégek alapítói hozták létre: Mark Zuckerberg Facebook-alapító, Sergey Brin és felesége, Anne Wojcicki, Jack Ma kínai üzletember, valamint Jurij Milner orosz vállalkozó és felesége, Julia. Tavaly a kínai Tencent vállalat vezetője, Ma Hua-teng is csatlakozott a díj szponzoraihoz.

Rovatok