Index Vakbarát Hírportál

Megoldódhat a Buddha-szobor sorsa, ami miatt Budapesten robbant ki botrány

2019. január 1., kedd 15:24

Oscar van Overeem holland műgyűjtő hajlandó tárgyalni annak az ezeréves vitatott Buddha-szobornak a visszaadásáról Kínának, amely egy mumifikálódott szerzetest rejt.

A Buddha-szoborba ágyazott múmia körüli jogvita egy budapesti kiállítás alkalmával robbant ki. 

Az eset még 2015-ben történt, azóta elég fordulatos történet kerekedett belőle. 

Az MTI híre szerint december közepén egy amszterdami bíróság elutasította két falu, a kelet-kínai Fucsien tartományban fekvő Jangcsun és Tung Pu közösségének keresetét a Buddha-szobor visszaszolgáltatásáról. A kínaiak szerint a holland műgyűjtő birtokában lévő Buddha-szobrot, belsejében egy ezer éve mumifikálódott szerzetes holttestével, 1995-ben lopták el közös templomukból. 

A bíróság arra hivatkozott, hogy a két kínai faluközösség nem jogi személy, és a holland műgyűjtő tagadja, hogy lopott régiségről lenne szó, sőt, a múmia azóta már egy más műgyűjtőhöz került, akinek kiléte nem ismert. 

A szobor, amelyet egy 11. századi szerzetes, Csang-kung Cu-si mumifikálódott teste köré alkottak, 1995 végén tűnt el a jangcsuni templomból, egy holland műgyűjtő pedig a rákövetkező évben vásárolta meg Hongkongban. A kínaiak 2015-ben, a budapesti Természettudományi Múzeum egy kiállításán figyeltek fel a Buddha-szoborra, amelyet szerintük tőlük loptak el. A botrány kipattanásakor a tulajdonos sietve, idő előtt hazaszállíttatta a műalkotást. 

Van Overrem most jelezte, hogy a vitát tárgyalások útján kívánja megoldani. "Hajlandó vagyok támogatni a szobor visszaadását reális és normális feltételek között folyó barátságos tárgyalásokon" - fogalmazott. 

Rovatok