Index Vakbarát Hírportál

Radioaktív sugárzást mértek a Kubába csapódó meteoriton

2019. február 20., szerda 17:27

Enyhe radioaktív sugárzást mértek a Kubában február elején becsapódott meteorit megtalált darabjain – írja az MTI.

Az égitest február elsején csapódott be a a Havannától 170 kilométerre fekvő Pinar del Río városában, akkor a helyi lapok arról írtak, hogy erős robbanás volt a település több kerületében, fényes nappal, a kora délutáni órákban.

A meteorit teljesen széttöredezett a becsapódás közben, a tudósok eddig már több mint 100 darabot találtak, más töredékeket viszont a környék lakói gyűjtöttek össze és tettek el emlékbe. Őket most arra figyelmeztetik, hogy a radioaktivitás miatt az égitest darabkáiból semmi esetre se készítsenek olyan tárgyakat, melyeket hosszabb időn át a testhez közel hord viselőjük.

Az eddigi vizsgálatok alapján a kubai kutatók szerint valószínű, hogy a meteorit a Vesta nevű aszteroidából származik, melynek letörő darabjai korábban is többször csapódtak már a Földbe.  A Vesta a legfényesebb aszteroida, 372 millió kilométerre található a Földtől és a második legnehezebb objektum a kisbolygóövben,

A NASA becslései szerint a meteoritnak a Föld légkörébe való belépésekor akkora energia szabadult fel, mint 1400 tonna TNT felrobbanásakor.

Rovatok