Index Vakbarát Hírportál

Sosem látott mértékben csökkent a szén-dioxid-kibocsátás a világon

2020. október 15., csütörtök 15:46

2020 első felében 1551 millió tonnával csökkent a szén-dioxid-kibocsátás világszinten a 2019-ben mért adatokhoz képest. Megfigyelhető, hogy a különböző társadalmi krízisek kedvezően hathatnak a károsanyag-kibocsátásra, azonban

a koronavírus miatti leállás alatt mért csökkenés nagyobb mértékű, mint a 2008-as gazdasági világválság, az 1979-es olajválság vagy a második világháború alatt.

Ez a csökkenés azonban még mindig csak 8,8 százalékát jelenti a teljes szén-dioxid-kibocsátásnak. Az áttörést jelentő kutatásról az EurekAlert számolt be.

Eddig még nem készült ilyen precíz és átfogó tanulmány a pandémia okozta hatásokról, és a kutatás lehetséges megoldási javaslatokat is megfogalmaz a kibocsátás alacsonyabban tartására.

A Carbon Monitor által összeállított napi adatok vizsgálatával pontos összefüggéseket fedezhetünk fel a kibocsátás változása és az egyes országokban bevezetett korlátozások között –jegyezte meg Zhu Liu a pekingi Tsinghua egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

Áprilisban a korona vírus első hulláma alatt, amikor a legnagyobb fogyasztó országok korlátozásokat vezettek be, 16, 9 százalékos szén-dioxod kibocsátás csökkenés következett be. Ilyen mértékű csökkenést csak karácsonykor vagy a Kínai Tavasz Fesztivál alatt figyeltünk meg

– emelte ki Zhu Liu.

A Nature Communicationsben megjelent tanulmány részletes adatokkal szolgál a különböző szektorokban tapasztalt kibocsátás változással. 

A legnagyobb csökkenés a közlekedésben tapasztalható, hihetetlen mértékben, 40 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás ezen a területen.

Összehasonlításképpen: az energiaszektor kisebb mértékben járult hozzá a csökkenéshez 17 és 22 százalék közötti visszaeséssel, akárcsak a szállítmányozás és a repülés. Szerencsés módon az északi féltekén tapasztalható enyhe tél is hozzájárult a háztartások kibocsátásának 3 százalékos visszaeséséhez.

A kutatás hatalmas mintavételre alapozta állításait: 31 ország óránkénti energiafogyasztási ingadozását vetette össze, több, mint 400 város részletes közlekedési adatait használta fel és 62 ország üzemanyag fogyasztását vizsgálta. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a korlátozások feloldásával a szén-dioxid-kibocsátás újból megközelítette a szokásos ugyanebben az időszakban tapasztalható mértéket, így

a visszaeséstől kevés hosszú távú hatást

várnak.

A lehetséges megoldást a szén-dioxid-kibocsátás mérséklésére az ipar és a kereskedelem teljes átalakítását látják.

Bár az ilyen mértékű szén-dioxid kibocsátás csökkenés eddig példátlan volt, mégsem lehet az emberi élet ilyen korlátozása a megoldás. Ehelyett strukturális átalakításokra van szükségünk az energiatermelés és fogyasztás terén. Az egyének hozzáállása és cselekvése kétségkívül fontos, de valójában a világgazdaság kibocsátás csökkentésére kell fókuszálnunk.

(Borítókép: A németországi Boxberg erőmű 2016-ban. Fotó: Florian Gaertner / Getty Images Hungary)

Rovatok