Index Vakbarát Hírportál

Miért fontos ellenőriztetni a szemünket?

2022. január 4., kedd 06:26

A fejlett társadalmakban az időskori látásromlás egyik vezető oka az úgynevezett szemfenéki meszesedés, orvosi kifejezéssel makuladegeneráció, ezért fontos, hogy a kialakuló torzlátás, foltlátás esetén a betegek mielőbb jelentkezzenek szemészeti vizsgálatra – figyelmeztet a Braille-írás világnapja alkalmából kiadott közleményében a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a lakosság átlagéletkorának növekedésével a vakok és gyengénlátók száma is folyamatosan emelkedik, és

a fejlett világban a vakság vezető oka az időskori szemfenéki meszesedés (AMD).

Az AMD az éleslátás helyét érintő ideghártya betegsége, és olyan hétköznapi tevékenységek elvégzésében akadályozza a betegeket, mint például az olvasás, a képernyő előtti munkavégzés és az autóvezetés.

A gyakoribb, úgynevezett száraz AMD-betegség vitaminpótlással és megfelelő táplálkozással lassítható, de gyógymódja még nem létezik. A nedves AMD a ritkább forma, amely a súlyos látásromlások nyolcvan-kilencven százalékáért felelős. Fő jellemzője, hogy kóros erek nőnek az érhártya felől a látóhártya alá – írták.

Kezelés nélkül a nedves AMD a látás maradandó elvesztéséhez vezet

 – figyelmeztetett az egyetem.

A PTE Klinikai Központjához tartozó, megközelítőleg hatszáz nedves makuladegenerációs beteget gondozó szemészeti klinika vezetőjét, Csutak Adrienne-t idézve kiemelték: fontos, hogy újonnan kialakuló torzlátás, foltlátás esetén a betegek mielőbb jelentkezzenek szemészeti vizsgálatra, hogy az időben elkezdett kezeléssel a lehető legjobb látóélességet érhessék el, továbbá a betegség megelőzése érdekében az antioxidánsokban gazdag táplálkozás, illetve a dohányzás mellőzése javasolt.

A Braille-írás vagy Braille-ábécé egy speciális technikát alkalmazó ábécé, amelyet a francia Louis Braille alkotott meg 1821-ben, tizenkét éves korában a vak emberek számára. Segítségével számukra is lehetővé vált az írás és olvasás elsajátítása. A Braille-ban való kézzel íráshoz sorvezetőt és stílust használnak. A betűket hátulról domborítják ki, a betűk tükörképi párja szerint.

Balogh Róbert, aki Látatlanul címmel könyvet írt az életéről és a látássérültekkel kapcsolatban felmerülő kérdésekről, mindennapos tévhitekről tavaly hosszabb interjút adott az Indexnek.

(Borítókép: Egy optometrista optikus  szemvizsgálatot végez a Zeiss Vision Centerben. Fotó: Balaton József / MTI)

Rovatok