Index Vakbarát Hírportál

Újabb tudományos díjat kapott Karikó Katalin

2022. január 18., kedd 20:07

Az oltásokban használt mRNS-technológia terén végzett úttörő kutatásáért Karikó Katalinnak ítélték oda az idei, 300 ezer euróval járó Tudomány a Jövőért Solvay-díjat (Science for the Future Solvay Prize) – közölte a belga vállalkozás kedden.

Karikó Katalin a szintetikusan előállított hírvivő RNS (mRNS) biokémiai módosításával kapcsolatos munkája tette lehetővé a vakcinák gyors kifejlesztését. Kutatásait leginkább a Pfizer/BioNTech és a Moderna használta fel a Covid-19 mRNS-vakcinák kidolgozására, amelyek sok életet mentettek meg. Kutatási eredményei a jövőben segíthetnek más betegségek, például a rák, az influenza, a malária vagy a HIV elleni küzdelemben is

– idézi a közleményt az MTI.

Karikó Katalin hihetetlen elszántságával olyan jelentős előrelépést ért el az emberiség számára, amely forradalmasítja számos betegség kezelését

– fogalmazott Ilham Kadrit. A Solvay vezérigazgatója emlékeztetett rá: Karikó Katalin a második női kutató, aki elnyerte az elismerést.

A 2013-ban alapított Solvay-díjjal egy tudós olyan jelentős felfedezését ismerik el, amely kiemeli a tudomány és a kémia alapvető szerepét a világ legsürgetőbb kihívásainak megoldásában. Az idei elismeréssel az első Solvay Kémiai Konferencia 100. évfordulója előtt is tisztelegnek. A díjátadó ünnepséget a brüsszeli Palais des Académies-ben tartják március 29-én Fülöp belga király jelenlétében – olvasható a közleményben.

Az 1863-ban alapított belga, önmagát tudományos vállalatként meghatározó Solvay 64 országban működik, 2020-as nettó árbevétele 8,9 milliárd euró volt.

(Borítókép: Karikó Katalin 2021. december 17-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok