Index Vakbarát Hírportál

Füllentett a Szikla a T-rex koponyájáról

2022. január 19., szerda 15:16 | aznap frissítve

Mindenki hitt a becsületes akcióhősnek, de mint tudjuk: könnyebb utolérni a hantázó embert, mint a halott dínót.

Nagyot szaladt Dwayne "The Rock" Johnson T-rexe a napokban, miután az igazságosztó filmsztár egy félelmetes dinó koponya mellől jelentkezett be egy amerikai tv-showba az irodájából. A Szikla büszkén mesélt Stanról, minden idők egyik legépebben fennmaradt Tyrannosaurus rexéről, mire dinófan twitteresek feltúrták az internetet és kiderítették: Stan igazi nagyvad,

mert rekordáron, 31,8 millió dollárért kelt el

még 2020 októberében, elnyerve ezzel a valaha aukción eladott legdrágább fosszília címét. Csakhogy az is kiderült, hogy a boldog vevő soha nem fedte fel kilétét, ma sem tudja senki, ki simogathatja a 12 méter hosszú és 3,6 méter marmagasságú ősragadozó csontvázát.

Kibújt a T-rex a zsákból

Ezek után nem volt mit tenni, A Szikla töredelmesen bevallotta Instagram-oldalán, hogy bizony lódított, csak a koponya replikája ordít a szobájában. És megosztotta paleontológia krédóját, miszerint annyira szereti és tiszteli az őslényeket és annyira rajong a tudományág iránt, hogy ha valóban ő lenne a rejtélyes vevő,  biztosan nem otthon tartaná a fenevadat, hanem beadná egy múzeumba, hogy a világon mindenki megcsodálhassa.

Stanra egy amatőr őslénykutató lelt rá még 1987-ben a dél-dakotai Buffalo város közelében, és nem Stan és Pan világhírű burleszkpáros soványabbik tagjáról, hanem a felfedezőről, Stan Sacrisról nevezték el a páratlan részletességű leletet. Egy Black Hills Institute nevű amerikai magánvállalkozás, amely kövületek feltárására, valamint eredeti fosszilis anyagok és múzeumi minőségű másolatok értékesítésére szakosodott, ezután több mint

300 ezer órát töltött a csontváz feltárásával,

majd Stan 1990-ben bejárta a világot és világsztár lett. Ők dobták piacra 2020 szeptemberében a Christie's aukcióházon keresztül, miután a régészvállalatot (tulajdonosi vita miatt) felszámolás fenyegette.

Kapós a kemény legény reprója

Dwayne Johnsonnak mindössze 11 és fél ezer dollárt (3,6 millió forint, plusz csomagolás és szállítás) kellett leszurkolnia Stan koponyájának élethű másolatáért. Így tesznek rajta kívül öten-tízen mások is minden évben. A Black Hills Institute egyik tulajdonosa szerint Stan koponyája az egyik legkelendőbb árucikkük.

Stan egyébként kemény legény volt a kutatók szerint. Vagy inkább tagbaszakadt leány? Merthogy nemét nem sikerült kideríteni. Mindenesetre 67 millió évvel ezelőtt randalírozott a kréta időszakban, és az ötven tonnás vadállat annyira féktelen volt, hogy több csontja is eltört, például a nyaka, és jó pár bordája is. Koponyáján pedig egy T-rex foggal megegyező méretű heg díszeleg, ami azt mutatja,

örökké zúgolódó, békétlen természete lehetett.

Becslések szerint összesen két és fél milliárd társa garázdálkodott a Földön (persze nem egyszerre) egészen 65 millió évvel ezelőttig, amikor, vélhetően a közép-amerikai Yucatan-félszigetnél becsapódó aszteroida le nem söpörte őket és társaikat a Föld felszínéről. Egyedül a madarak maradtak belőlük hírmondónak, és bármennyire lehangolóan hangzik is, de a tanyasi csirke lehet az ősi csúcsragadozó egyik legközelebbi mai rokona.

Mindenesetre a dínók figyelmeztetnek minket, és röhejesnek tartják, hogy az ember milyen serényen buzgólkodik azon, hogy kipusztítsa önmagát.

(Borítókép: A Tyrannosaurus Rex dinoszaurusz fosszilis csontvázát kiállítják a Christies aukciósház galériájában 2020. szeptember 17-én New Yorkban. Fotó: Spencer Platt / Getty Images)

Rovatok