Index Vakbarát Hírportál

Azonnal változtatni kell, vagy annyi műanyag lesz az óceánokban, mint hal

2022. március 3., csütörtök 16:12

Újabb elképesztő következménye lehet a világ műanyagszennyezésének, a legfrissebb tanulmányok szerint ugyanis ha továbbra is ilyen mértékben folytatódik az óceánok és tengerek szennyezése, 2040-re már akkora súlyú plasztikhulladék lesz a vizeinkben, mint hal. A probléma miatt az ENSZ környezetvédelmi tanácsa egyezményben rögzítené a műanyagok teljes élettartamára vonatkozó szabályozásait.

Az elmúlt évek, és évtizedek alatt szinte nem telt el úgy nap, nem volt olyan globális környezetvédelmet érintő esemény, ahol ne merült volna fel az egyszer használatos műanyagok problémája.

Nem volt ez másképp az ENSZ Környezetvédelmi Tanácsának, az UNEP-nek Nairobiban rendezett 50. csúcsán sem, ahol 173 ország aláírásával megszületett a javaslat, miszerint nem csak ajánlásokat, hanem kötelező érvényű megállapodást kell kötni a műanyagszennyezés visszaszorítása érdekében.  

A tervek szerint az egyezmény a műanyagok teljes élettartamára vonatkozó előírásokat fog tartalmazni, így az alapanyagként használt olaj– és gázkitermeléstől kezdve, a gyártáson át egészen a megsemmisítésig komoly szabályozás léphet érvénybe.

Emellett az egyezmény meghatározná és szabványosítaná a legkárosabb műanyagtípusokat, az egyszer használatos műanyagokat pedig teljesen kitiltanák a forgalomból. 

A mai nap a Föld bolygó győzelmét jelzi az egyszer használatos műanyagok felett. Ez a legjelentősebb környezetvédelmi többoldalú megállapodás a párizsi egyezmény óta. Ez egy biztosítási kötvény ennek a generációnak és a jövő generációinak, így élhetnek a műanyaggal, és nem pusztulnak el tőle

mondta Inger Andersen, az UNEP ügyvezető igazgatója.

A Greenpeace környezetvédelmi csoport is részt vett az egyeztetésen, a szervezet magyarországi elnöke rendkívül elégedett a csúcs eredményeivel.

A ma megszületett döntés világos üzenet a nagy olajcégeknek és más nagyvállalatoknak, hogy csökkenteni kell a műanyaglábnyomukat. Az egyetlen jó megoldás az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezzel párhuzamosan pedig az újrahasználatra és az újratöltésre való mielőbbi áttérés

– vélekedett Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője.

Az egyezményt már két éven belül tető alá hozná a szervezet, amely figyelmeztet:

ha nem cselekszünk azonnal, ténylegesen visszafordíthatatlan következményekkel kell szembenéznünk.

Ezt támasztja alá a nemzetközi természet és környezetvédelmi szervezet, a Environmental Investigation Agency (EIA) kutatása is, amely szerint, ha nem születik meg a tervezett időn belül az egyezmény, 2040-re a tengerekben élő halak össztömegét meghaladó műanyaghulladék lesz a vizekben. 

 (via Greenpeace, Qubit)

(Borítókép:  Sebnem Coskun / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok