Index Vakbarát Hírportál

Még soha nem történt ilyen, embert fertőzött meg a H3N8

2022. április 27., szerda 16:01

Kínában történt az eset: egy négyéves kisfiú fertőződött meg a vírus azon törzsével, amely eddig csak madarak, kutyák és lovak körében fordult elő.

A világon először fertőzött meg embert bizonyítottan az influenza H3N8-as, elsősorban madarak, lovak és kutyák körében terjedő törzse: a fertőzés a közép-kínai Honan tartományban történt – írja az MTI a Csungkuovang kínai állami hírportál alapján.

A Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerint a vírusfertőzést egy négyéves kisfiúnál diagnosztizálták, akinél április 5-én láz és az influenza egyéb tünetei jelentkeztek. A gyermek madarakkal kerülhetett kapcsolatba, családja ugyanis tyúkokat és selyemtyúkokat tart, az otthonuk környékén pedig vadkacsák is élnek.

A szakértők előzetes értékelése szerint az eset elszigetelt jellegű, és közvetlenül madárról emberre terjedő vírusfertőzés okozta, járvány kialakulásának kockázata emiatt rendkívül alacsony.

A szakértők arra azonban ismét fokozottan figyelmeztetnek, hogy az emberek kerüljék az érintkezést az élő, valamint a betegség miatt elhullott madarakkal, étkezéskor pedig szigorúan külön kell választani a nyers és a kész baromfihúst.

A vírus más törzsei szórványosan okoznak hasonló fertőzéseket Kínában, jellemzően a baromfival közvetlenül kapcsolatba kerülő emberek körében. Tavaly júniusban a kelet-kínai Csiangszu tartományból jelentettek egy esetet, amelyben a világon elsőként fertőződött meg a H10N3 madárinfluenza-vírussal egy férfi.

Rovatok