Index Vakbarát Hírportál

Óránként több mint 80 ezer kilométerrel ment a tűzgömb, mozdulni sem mertek az emberek

2022. április 29., péntek 08:17

A Louisianában szétesett tűzgömböt állítólag Arkansasban és Mississippiben is észlelték.

A tudósok csütörtökön megerősítették, hogy hangos robbanás előzte meg a három déli államban észlelt tűzgolyót – olvasható a Guardian-ben. A NASA jelentése szerint Arkansasban, Louisianában és Mississippiben több mint 30 ember látta szerda reggel 8 óra körül a rendkívül fényes meteort az égen, miután hangos robbanást is hallottak a Mississippi állambeli Claiborne megyében és a környező régióban. A jelenséget nyolcvanhét kilométer magasban észlelték, Mississippi államban.

A tudósok által bolidának nevezett objektum 88 510 km/órás sebességgel mozgott délnyugat felé, és darabokra tört, ahogy egyre lejjebb ereszkedett a Föld légkörébe. Körülbelül 55 km-rel bomlott fel egy mocsaras terület felett, Louisianában.

Az egyik szemtanú azt mondta a Vicksburg Postnak, hogy hangos zajt hallott, majd felnézett, és egy kosárlabda méretű narancssárga tűzgömböt látott, mögötte fehér farokkal, ami nyugat felé tartott, a Mississippi folyó felé.

A Claiborne megyei katasztrófavédelmi hivatal közleményt tett közzé a Facebookon, amely megerősítette a jelentéseket és hangsúlyozta, hogy a megyét nem fenyegeti veszély, ahogy a közeli nukleáris állomást sem.

A tűzgolyó tízszer fényesebb volt, mint a telihold, és széttöredezettsége elegendő energiát generált ahhoz, hogy lökéshullámokat hozzon létre, amelyek a Föld közelébe érve érezhető rezgéseket okoztak – áll a NASA jelentésében.

(Borítókép: Képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Rovatok