Index Vakbarát Hírportál

Nem csak a klímaváltozás fenyegeti a süllyedő városokat

2022. április 29., péntek 14:58

Ha eddig azt gondoltuk, csak a globális felmelegedés veszélyezteti a tengerparti városokat, akkor nagy tévedésben voltunk.

Műholdas megfigyelések szerint a tengerparti városok világszerte akár több centimétert is süllyednek évente. Ezek a part menti régiók nagyobb árvízveszélynek vannak kitéve, mint korábban gondolták – számolnak be a kutatók az április 16-i Geophysical Research Lettersben.

2015 és 2020 között 99 tengerparti városban mérték a süllyedés nagyságát radarral és a Sentinel–1 adataival – írja a Science News. A legtöbb városban a szárazföld egy része gyorsabban apad, mint ahogy a tengerszint emelkedik, és ha ez a jelenlegi ütemben folytatódik, akkor nagyon komoly árvízveszélynek vannak kitéve, elsősorban a Dél-, Délkelet- és Kelet-Ázsiában lévő városok. Szintén veszélyeztetettek bizonyos észak-amerikai, európai, afrikai és ausztrál területek. 

Okai

Az emberi tevékenység – főleg a talajvíz kitermelése – lehet a fő oka a süllyedésnek. De az urbanizációhoz és népességnövekedéshez kapcsolódó olaj- és gáztermelés és az új épületterhelések is felelősök. 

Matt Wei, a Rhode Island Egyetem földkutatója és munkatársai 2014–2021 között a Sentinel–1 műhold radarja által készített képek alapján meg tudták állapítani a deformációs rátát. Hat kontinens 99 tengerparti városát tanulmányozták. Ez volt az első, globális lefedettségű adatokra támaszkodó vizsgálat.

A műholdas megfigyelés során a fedélzeti műszerek mikrohullámú jeleket sugároztak a Föld felé, majd rögzítették a visszaverődő hullámokat. Az időzítés és az intenzitás mérésével a csapat milliméteres pontossággal meg tudta határozni a talaj magasságát. Minden műhold tizenkét naponta repült át a bolygó ugyanazon része felett, így a kutatók könnyedén nyomon követhették, hogyan deformálódott a talaj az idő múlásával.

Rekorderek

A legnagyobb süllyedés mértékét Tiencsinben, Karacsiban és Manilában mérték, ahol a talaj évente 3,5–5 centimétert apadt. De az elemzett városok körülbelül egyharmadában is aggasztó (minimum egy centiméteres) süllyedést regisztráltak.

Darío Solano-Rojas földkutató szerint

ezeket a városokat kettős csapás sújtja: miközben a tengerszint az éghajlatváltozás miatt emelkedik, a szárazföld is süllyed.

De van megoldás. Jakarta harminc évvel ezelőtt évente közel harminc centimétert süllyedt, a kormány intézkedéseinek, a talajvíz-szivattyúzás szabályozásának hála azonban ez mára nagymértékben lelassult. 

(Borítókép: Egy légi felvételen a belváros látható az új év első napján Jakartában, 2022. január 1-jén. Fotó:  Bay Ismoyo / AFP)

Rovatok