Index Vakbarát Hírportál

Ilyen lesz a jövő autója

2022. május 8., vasárnap 07:26

A Brain Bar és az Index közös podcastműsorában számonkérjük a jelen szakértőit a múltban ígért repülő autókkal kapcsolatban.

Hatalmas felhőkarcolók, amiknek a tövét nem látni a szmogtól, kapszulalakások és többemeletnyi sávban száguldó repülő autók, sárga taxik, rendőrkocsik. Vagy esetleg egy másik város, szintén felhőkarcolókkal, bár itt a látvány sötétebb, baljósabb, borúsabb és koszosabb, de repülő autók ugyanúgy vannak. Az első kép Az ötödik elem című filmből, a második a Szárnyas fejvadász című filmből van. Előbbi a XXIII. században játszódik, így még van rá egy borsónyi esély, hogy víziójából valóság váljon, ám utóbbi 2019-ben játszódik, ami ma már a múlt.

De repülő autók még mindig nincsenek.

Mármint az utcákon, azaz az utak fölötti légtérben, mert autó, ami repül, már létezik. Vagy repülő, ami gurul? Mindenki döntse el maga ezt a tyúk vagy tojás kérdést. Létezik szlovák repülő autó, ami például megkapta repülési engedélyét, és nemrég nyílt meg a világ első, repülő autóknak tervezett reptere. De tömeggyártásban, illetve annak közelében sincsenek a repülő kocsik.

Hát akkor milyen autók várnak ránk a közeli és távoli jövőben?

A Brain Bar és az Index közös podcastsorozatának következő részében Nagy Ildi és Baranyi Marci ezt a kérdést fogják megvitatni, kezdve onnan, hogy mit jelent számunkra egy autó? Milyen tulajdonságokkal, szentimentális értékekkel ruházzuk fel, egészen az önvezető autók öt fokozatáig, ahol a csúcselképzelés jelenleg a kormány nélkül száguldó kapszula.

Vendégük a következő Ott vagyunk már? epizódban Várkonyi Gábor autóipari szakértő lesz, aki gyermeki lelkesedéssel, de egy matektanár realitásával beszél a jelen fejlesztéseiről és a jövő autójáról.

Az új részt hétfőn találják meg az Index oldalán. Az Ott vagyunk már? minden epizódja egy kis szeletet emel ki a jövő folyamatosan alakuló tortájából, majd ezeket rágja körül. Ha még nem hallgatta meg a korábbi epizódokat, akkor merüljön el a jövő kérdéseiben, és látogasson el a Marsra, utazzon velünk az időben, vizsgálja meg, mivé vált az internet, vagy a jelen tudásával vértezze fel magát a mesterséges intelligencia ellen.

(Borítókép: Nagy Ildi és Baranyi Márton. Fotó: Nagy Tamás / Index)

Rovatok