Index Vakbarát Hírportál

Sértetlen embriót hordozó halgyíkfosszíliát tártak fel Chilében

2022. május 12., csütörtök 09:57

Egy körülbelül 130 millió éves halgyíkfosszíliát fedeztek fel Chilében. Külön érdekesség, hogy egy érintetlen állapotú embriót is találtak benne.

Chilei kutatók egy kivételesen jó állapotban fennmaradt Ichtioszaurusz-fosszíliát tártak fel, amelynek külön érdekessége, hogy egy érintetlen állapotú embriót is találtak benne. A Tyndall-gleccseren talált, négy méter hosszú tengeri őshüllőt Fionának nevezték el. Az állatfaj 90–250 millió évvel ezelőtt népesítette be a tengereket.

Judith Pardo Perez, a feltárás vezetője elmondta, hogy a lelet „az egyetlen terhes Ichtioszaurusz, amelyet a 129 és 139 millió évvel ezelőtti időszakból találtak a Földön”. Ezáltal a felfedezés lehetővé teszi a tudósok számára, hogy tanulmányozhassák az Ichtioszauruszok embrionális fejlődését. 

A tudósok 31 nap alatt tárták fel és emelték ki a fosszíliát, amelyet helikopterrel szállítottak el. A fosszília épségének megőrzése érdekében öt 200 kilogrammos tömböt kellett kiemelni a helyszínről, hogy a csontok ne sérüljenek – közölte az MTI. 

Rovatok