Index Vakbarát Hírportál

Tényleg a megfelelő időben teszteljük magunkat?

2022. május 13., péntek 11:17

Nem mindegy, hogy mikor végezzük el a Covid-tesztet.

Az omikron-vírusfertőzéssel kapcsolatos új tanulmányok azt mutatják, hogy a potenciális vírusos érintkezést követően csak a negyedik–kilencedik napon érdemes alávetni magunkat a PCR- vagy a Rapid antigéntesztnek – írja a francia L’Express.

December végén az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) tanulmánya azt jósolta, hogy az omikron lappangási ideje rövidebb lesz, mint a többi Covid-vírusváltozaté.

A Sars-CoV-2 eredeti vírustörzsénél a fertőzés után hat-hét nappal (kivételes esetben tizennégy nappal) később jelentkeztek a tünetek. Ez az idő a szimptómák megjelenéséig a deltánál már lecsökkent négy-öt napra. A CDC szerint az omikron esetében a tünetek átlagosan két-három nappal a fertőzés után jelentkeznek. Ennek két oka lehet: vagy az omikron hamarabb támad a sejtjeinkre, vagy a már beoltott, esetleg fertőzésen korábban átesett emberek szervezete gyorsabban reagál a betegségre, ezért hamarabb produkál tüneteket.

Január 5-én megjelent egy japán tanulmány is, ami az omikronnal fertőzött emberek vírusterhelését vizsgálta. A tanulmány kutatói 21, omikronnal fertőzött beteget vizsgáltak: 19 kapott oltást korábban, 2 oltatlan, 17 tünetmentes, 4-en pedig tünetekkel rendelkezők voltak. Az eredmények azt mutatták, hogy akiknek voltak tünetei, azoknak a PCR-teszttel kimutatható vírusterhelése a tünetek megjelenése után egy–kilenc nappal volt nagyon magas. A csúcs a harmadik és a hatodik nap közé esett. A vírusterhelés csak a tizedik naptól csökkent jelentősen.

Tehát a vírusterhelés csúcsa – vagyis az az időszak, amikor a gazdaszervezet elvileg a legfertőzőbb – átlagosan a tünetek megjelenése után három–hat nappal jelentkezik. Ugyanez a delta esetében két nappal a tünetek megjelenése előtt és két nappal a tünetek után volt. A tanulmány nem túl nagy mintavételen alapul, de ha további kutatások is megerősítik ezeket a tapasztalatokat, akkor megkérdőjeleződik az omikronnal fertőzött emberek karanténidőzítése. De ehhez hasonlóan megváltoznak a kontaktszemélyek, az antigéntesztek és egyéb tesztek időpontjára vonatkozó ajánlások is.

(Borítókép:   Joe Raedle / Getty Images)

Rovatok