Index Vakbarát Hírportál

Szexuális úton terjedhet a majomhimlő, az Egyesült Királyság új és ritka betegsége

2022. május 17., kedd 17:57

Az esetek hirtelen megjelenése és a bizonytalanság a vírusfertőzés átadása és forrása körül a tudósokat értetlenül hagyta, és a szexuális érintkezést tekintik az átvitel valószínűsíthető útjának.

Az Egyesült Királyságban a majomhimlő kitörésére azelőtt sosem volt példa, és hiányos a tudás a betegség terjedéséről. Az egészségügyi tisztviselők vizsgálják a Londonban és Anglia északkeleti részén azonosított négy új eset közötti összefüggést, amelyek közül egyiknek sincs ismert kapcsolata a brit Egészségügyi Biztonsági Ügynökség (UKHSA) által észlelt korábbi három fertőzéssel.

Mivel tipikusan enyhe, önkorlátozó vírusos betegségről van szó, amely nem terjed könnyen az emberek között, az UKHSA szerint a brit lakosságra jelentett kockázat alacsony – írja az Independent. Az esetek hirtelen felbukkanása és a bizonytalanság a vírus terjedéséről azonban a tudósok számára  fejtörést okozott, és a szexuális érintkezést tekintik az átvitel valószínűsíthető útvonalának.

A majomhimlő kitörése példa nélküli az Egyesült Királyságban, és sürgős közegészségügyi intézkedéseket tett szükségessé

– mondta Jimmy Whitworth, a London School of Hygiene & Tropical Medicine nemzetközi közegészségügyi professzora.

Szexuális úton terjedhet a betegség

Michael Head, a Southamptoni Egyetem globális egészségüggyel foglalkozó tudományos főmunkatársa elmondta:

Jelenleg hiányosak az ismereteink, és az UKHSA által végzett kontaktkutatás és közegészségügyi vizsgálat kétségtelenül többet derít ki például arról, hogy hogyan terjedt el a fertőzés. Azonban nagyon szokatlan lenne, ha bármely járvány kitörésekor egy maroknyi esetnél többet tapasztalnánk. Nem lesznek Covid-szerű terjedési szintek.

A jelenlegi járvány hét esetéből négy személy meleg vagy biszexuális, ami – Mateo Prochazka, az UKHSA fertőző betegségekkel foglalkozó epidemiológusa szerint, aki az ügynökség vizsgálatát vezeti – erősen utal a szexuális úton való terjedésre.

Erre utal az a tény is, hogy a négy legutóbbi esetből csak kettő esetében azonosítottak közös érintkezőket

– írta a Twitteren, hozzátéve: bizarr, hogy az emberek a jelek szerint szexuális érintkezés útján szerezték a fertőzést, mivel „ez egy új terjedési útvonal”, amelyről korábban nem számoltak be az Egyesült Királyságban.

Az UKHSA közleményében Susan Hopkins orvosi főtanácsadó azt mondta:

Különösen a meleg és biszexuális férfiakat sürgetjük, hogy figyeljenek a szokatlan kiütésekre vagy elváltozásokra, és haladéktalanul forduljanak szexuális egészségügyi szolgálathoz.

Rovatok