Index Vakbarát Hírportál

Az éghajlatváltozás az éttermi menükre is hatással van

2022. május 20., péntek 16:34

Megváltozik a tenger gyümölcseinek összetétele.

Sokan mennek idén nyaralni a horvát vagy olasz tengerpartra. Talán már ők is megtapasztalják, hogy átalakult a tengergyümölcsei-kínálat. Persze gyerekkel esélytelenek vagyunk, úgyis csak a pizza lehet a cél, de ha polipra, kagylóra vágynánk, lehet, hogy csalódás ér.

Kanada nyugati partján az éttermek étlapjáról már eltűnt a lazac, jött ugyan helyette tintahal és szardínia, de ki tudja, meddig maradnak. A felelős az éghajlatváltozás, vagyis az ember.

Költöző kagylók

Az óceán hőmérsékletének emelkedésével számos tengeri hal és kagyló költözik el hagyományos élőhelyéről az Északi- és Déli-sark felé hűvösebb vizeket keresve – írja a The Conversation. A halállományok mozgása befolyásolja a tengeri halfogást, és arra kényszeríti a szakácsokat, hogy átírják az étlapot.

Az ENSZ Éghajlatváltozási és Kormányközi Testületének legfrissebb jelentése megerősítette, hogy az éghajlatváltozás hatással van az óceánokra, a halállományokra és a halászatra: a felmelegedés okozta ökológiai változások miatt a halak összetétele eltolódott a melegebb vizeket kedvelők felé.

Tudományos étlapvizsgálat

Egy új tudományos kutatás 362 étlapot vizsgált, és kiszámította az éttermekben fellelhető tenger gyümölcseinek átlaghőmérsékletét. Ez az index mutatja a tengeri állatok preferált hőmérsékletét. A statisztika következtetése szerint a halak és kagylók kedvelt vízhőmérséklete az 1961–1990-es időszak 9 fokáról az elmúlt időszakban (2019–2021) 14 fokra emelkedett. Ez összefügg a tengervíz hőmérsékletének változásával.

A globalizáció a tenger gyümölcseinek választékát kiszélesítette a tengerparti városokban, például Vancouverben és Los Angelesben. Ugyanakkor az importált és tenyésztett tengeri herkentyűk egyre gyakoribbak az étlapon.

Az óceán felmelegedése tehát kezdi megváltoztatni a rendelkezésre álló tengeri állatok választékát.

Tintahal és szardínia

A Csendes-óceán északkeleti részén tapasztalható magasabb hőmérséklet hatására a Humboldt-tintahal, amely a Csendes-óceán keleti részén él, egyre gyakrabban jelenik meg a vancouveri éttermek étlapján.

Brit Columbiában egykor kereskedelmileg fontos szardíniahalászat folyt, a negyvenes évek közepén eltűnt az állat, most pedig újból visszatért Kanada nyugati partjainál, mert a melegebb vizeket kedveli.

Az éttermi menükről szóló tanulmány aláhúzza a klímaváltozás élelmiszerrendszerekre gyakorolt hatását. Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást és az éghajlatváltozás mérséklését egyaránt támogató globális és helyi fellépések elengedhetetlenek, ha azt akarjuk, hogy az óceán továbbra is táplálékot nyújtson.

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok