0 Index - Tudomány - Őserdőt találtak negyvenméteres fákkal Kínában

Index Vakbarát Hírportál

Őserdőt találtak negyvenméteres fákkal Kínában

2022. május 20., péntek 19:23

A tudósok úgy vélik, hogy a Guangxiban található, akár 40 méter magas fákkal benőtt terület felfedezetlen növény- és állatfajokat rejthet.

A dél-kínai Guangxi régió barlangkutatói riasztották a tudósokat, amikor rátaláltak a víznyelőre, melyben egy őserdőt találtak. Leye megye 30 víznyelője közül ez a legnagyobb, 306 méter hosszú, 150 méter széles és 192 méter mély.

Zhang Yuanhai, a Kínai Földtani Intézet Karsztgeológiai Intézetének vezető mérnöke elmondta, hogy a víznyelő falában három barlang van, alján pedig egy jó állapotban maradt őserdő.

Vállig érő aljnövényzet borítja a víznyelő alját

A tudósok órákig túráztak, hogy elérjék a víznyelő alját, hogy megnézzék, mit rejt. Chen Lixin, az expedíció vezetője elmondta, hogy a fák mellett a víznyelő alján sűrű aljnövényzet is volt, amely az ember válláig ér – írja a Guardian.

Nem lepődnék meg, ha tudnám, hogy olyan fajok is megtalálhatóak ezekben a barlangokban, amelyekről eddig még soha nem számolt be vagy nem írta le a tudomány

– mondta Chen Lixin.

A víznyelőkkel teli tájat karsztvidéknek nevezik. Karsztvidék elsősorban az alapkőzet felbomlásával alakul ki a talajvizek hatására. Víznyelők és barlangok jönnek létre ilyen területen, ahol ritkaság, hogy fák nőjenek ki a mélyedésekben, melyek úgy formálódtak, hogy elegendő fény szűrődjön be, így a nagy fák növekedni tudnak.

Rovatok