Index Vakbarát Hírportál

Három napig életben tartott donormájat sikerült beültetni

2022. május 31., kedd 19:08

Egy svájci orvoscsoport sikeresen átültetett egy donormájat, amelyet egy speciális gép segítségével három napon át melegen és életben tartottak a testen kívül – írja az MTI a BBC News beszámolója alapján.

A transzplantációt a Zürichi Egyetemi Kórház sebészei végezték el a transzplantációs osztály igazgatója, Pierre-Alain Clavien vezetésével. Az orvosok elmondták: a páciens, aki a májat kapta, egy év elteltével is jól van. A férfinak azért volt szüksége májátültetésre, mert végstádiumú rákja volt. A donorszerv egy 2021 májusában elhunyt 29 éves nőtől származott. A transzplantációs műtétre négy nappal azután került sor, hogy a donorszervet eltávolították a nő testéből.

A normotermikus perfúziós módszer folyamatos vérellátást biztosít a szervnek, ami a szakértők szerint jobb, mint a hagyományos, jégbe hűtéses módszer. A szerv életképességét akár tíz napra is ki lehet terjeszteni – közölte a műtéttel kapcsolatban a svájci csapat a Nature Biotechnology című folyóiratban.

A férfi 12 nappal a műtét után hazatérhetett a kórházból. Orvosai szerint az ígéretes módszert tovább kell tesztelni több beteggel és hosszabb megfigyelési idővel.

Úgy gondoljuk, hogy ez az első transzplantációs siker új távlatokat nyithat számos májbetegség kezelésében

– nyilatkozták a Nature Biotechnology folyóiratnak.

A szakértők remélik, hogy az eredmény segíthet csökkenteni a kidobásra ítélt donorszervek számát, ugyanis a szövetek és szervek alacsony hőmérsékleten történő tartósítása jelentős sejtkárosodást okozhat. A donormáj tárolási idejének meghosszabbítása nagyobb rugalmasságot biztosítana a transzplantációs műtét időzítésében is. A lehűtött máj legfeljebb 12 órán át tartható el.

A gép gyógyszereket vagy tápanyagokat, valamint vért is be tud juttatni a szervbe, hogy az a lehető legjobb állapotban legyen az átültetésre.

Az új technológiát már Nagy-Britanniában is elkezdték alkalmazni.

Amint arról már az Index beszámolt, a közelmúltban egy brit férfi volt a világon az első, aki kettős kézátültetésen esett át.

(Címlapképünk illusztráció)

Rovatok