Index Vakbarát Hírportál

A kutyák kiszagolják a koronavírust

2022. június 8., szerda 13:07

Házi kedvenceink ugyanolyan megbízhatóak a koronavírus felismerésében, mint a laboratóriumi tesztek.

A legújabb kutatások szerint a kutyák tünetmentes betegek esetén még a PCR-teszteknél is biztosabban felismerik a betegséget. Egy 335 ember verejtékmintáival végzett vizsgálatban a kiképzett kutyák a PCR-tesztekkel azonosított koronavírus esetek 97 százalékát kiszagolták – írja a ScienceNews.

A kutyák hatékonyak lehetnek a tömeges szűrések során, például repülőtereken vagy koncerteken, és az orrváladékos szűrés barátságosabb alternatíváját jelenthetik.

A kutya nem hazudik, de a PCR-tesztek sokféleképpen hibázhatnak

– mondja Dominique Grandjean, az Alfort Nemzeti Állatorvosi Iskola orvosa, az új kutatás vezetője. Például a tesztek más légúti vírussal is összetéveszthetik a koronavírust, egy kutya azonban soha nem követne el ekkora hibát. Egyes feltételezések szerint a kutyák akár 48 órával a pozitív teszt előtt jelezhetik a betegséget.

Miért jobb az eb?

A kutya szagérzékeléssel kapcsolatos tapasztalataitól függően körülbelül három-hat hétbe telik, hogy megtanítsák, hogy az izzadtságmintából felismerje a koronavírust. Egyik nagy előnyük a tesztekkel szemben a gyorsaságuk, mert amíg a gyorstesztek is minimum tíz percet vesznek igénybe, a szőrös négylábúak egy pillanat alatt reagálnak a fertőzésre.

Nem világos, hogy pontosan milyen szagot éreznek a kutyák, amikor észlelik a Covid–19-et vagy más betegségeket. Lehet, hogy nem egyetlen vegyi anyagot szimatolnak, hanem bizonyos aromák növekvő és csökkenő szintjét 

– mondja Cynthia Otto, a Pennsylvaniai Egyetem Állatorvos-tudományi Karának Munkakutya Központi igazgatója. 

A macskások nem hiszik?

Vannak azonban szkeptikus orvosok és tudósok, nem hiszik, hogy a kutyák képesek kiszagolni a vírust, ami furcsa, hiszen ha sikeresen azonosítják a drogokat, a robbanóanyagokat, sőt a rákot is, akkor miért ne működne ugyanez a koronavírussal kapcsolatban? Ők biztos macskások.

Kenneth Furton, a Floridai Nemzetközi Egyetem törvényszéki vegyésze szerint az egyik kihívás az ebekkel kapcsolatban az, hogy az emberek nem tekintik őket csúcstechnológiásnak. Pedig szerinte ők a legmodernebb biológiai érzékelőink. 

A kutyák egyik legnagyobb (ha nem az egyetlen) hátránya, hogy sok időbe telik a kiképzésük. És még az sem teljesen biztos, hogy a laboratóriumi körülmények között jól teljesítő szimatnagyágyúk a való életben is jól produkálnak.

(Borítókép: Egy maszkot szaglászó kutya a Miami Nemzetközi Repülőtéren 2021. szeptember 8-án. Fotó: Joe Raedle/Getty Images)

Rovatok