Index Vakbarát Hírportál

Ez a két vakcina tökéletesen biztonságos 6 éven aluli gyermekek számára

2022. június 13., hétfő 17:01

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) kutatásai megállapították, hogy a Pfizer és a Moderna az a két vakcina, ami tökéletesen biztonságosak és hatékonyak a hat év alatti gyermekeknek. A kutatók azt vizsgálták, hogy a vakcinák képesek-e a fiatal felnőttekhez hasonló semlegesítő antitestválaszt kiváltani a gyerekekben. Az eredmények megfeleltek az ügynökség sikerességi kritériumainak.

A csecsemőknek és a kisgyermekeknek szánt két koronavírus elleni oltás biztonságos és hatékony – állítják az FDA ellenőrei a hétvégi online tájékoztató szerint, ami után a hatóságok még engedélyezhetik a vakcinák azonnali használatát.

Kinek a Pfizer, kinek a Moderna

A 6 hónapos és 4 éves kor közötti gyerekeknek szánt három Pfizer-BioNTech oltás valószínűleg előnyös és hatékony lesz ebben a korcsoportban – mondta az FDA, megjegyezve, hogy a fiatalabb gyerekek körében magasabbak a kórházi kezelések és a halálozási arány az Egyesült Államokban, mint az 5 évnél idősebbeknél.

A Moderna kétadagos Covid–19-oltásai általában a 6 hónapos és 17 év közötti gyerekek számára hatékony és biztonságos – közölte az FDA egy külön tájékoztató dokumentumban.

A Moderna vakcina 36 és 51 százalékos hatékonysággal működött a 6 hónaptól 5 éves korig terjedő gyerekek között az omikron variáns elleni valós hatékonyságot tekintve, de a becslések minden korcsoportra vonatkozóan általában konzisztensek voltak a megfigyelések során tapasztalt arányokkal – írja a Politico.

Az adatok háttere

A dokumentumok a vállalat biztonsági és immunogenitási adatainak hónapokig tartó felülvizsgálatának eredményei, amelyet a szövetségi szabályozó hatóságok független módon ellenőriznek. Ezek képezik majd az alapját az FDA független vakcina-tanácsadóinak a keddi és szerdai üléseken, ahol arról szavaznak, hogy javasolják-e az Európai Egyetemek Szövetségének a vakcinákat minden korcsoport számára.

Az első találkozó a Moderna által javasolt oltóanyag-sorozattal foglalkozik a 6 és 17 éves kor közötti gyermekeknek, a második napon pedig mindkét cég ajánlatairól szó esik majd az ország legfiatalabb korosztályára vonatkozóan.

(Borítókép: A Moderna és a Pfizer BioNTech koronavírus elleni vakcinái 2021. november 8-án. Fotó: Stefan Puchner / picture alliance / Getty Images)

Rovatok