Index Vakbarát Hírportál

Félreismerjük a macskákat? Nem minden az, aminek látszik

2022. július 1., péntek 07:36

Talán azt gondolhatjuk, mindent tudunk szőrös házi állatunkról, de a macskák esetében különösen nagy annak a valószínűsége, hogy nem jól értelmezzük a jeleket. Külső szemmel úgy tűnhet, cicánk olykor ítélkező fejjel néz ránk, de a valóság ezzel szemben másról árulkodik.

Kétségtelen, hogy a macskák a földkerekség legrejtélyesebb állatai közé sorolhatóak. A kutyákkal ellentétben például ők egyáltalán nem könnyen kiismerhetőek, ám pont a titokzatosságuk és bonyolult személyiségük teszi még vonzóbbá őket az állatszeretők számára. A szeretetüket ki kell érdemelni, de nem restek meghálálni, ha valaki jó volt hozzájuk. Bár a macskák, és úgy önmagában minden állat, ösztönlények, mégis hajlamosak vagyunk felvértezni őket emberi tulajdonságokkal, ezzel teljesen elmosva az állatok és emberek között húzódó határvonalat. 

Erről árulkodik az is, ha megpillantunk egy macskát, amelyik épp olyan pofát vág, amihez társítani tudunk egy-egy emberi jellemvonást, akkor biztosak vagyunk abban, hogy így érez az állat abban a pillanatban. Ám a helyzet korántsem ilyen egyszerű. Legutóbb a TikTokon terjedt el egy trend, miszerint cicagazdik osztottak meg egy-egy felvételt a macskájukról, amelyen ítélkezően, hunyorogva tekint rájuk. Ezzel azt érzékeltetve, hogy az állat – kis túlzással élve – a halálba kívánja őket. Marilyn Krieger macskaviselkedési tanácsadó szerint azonban ezen arckifejezések nem feltétlenül jelentik azt, mint amire a legtöbb gazdi ilyenkor gondol. 

A macskák nem ítélkeznek, így több dolog is kiválthatja ezt az arckifejezést. Lehet, hogy sarokba szorítva érzi magát, van egy másik macska vagy egyéb állat a közelben, esetleg enyhe fájdalmat érez

jelentette ki Krieger, aki azt is megjegyezte, az ítélkezés az emberekre jellemző, nem éppen macskaszokás. Utalva ezzel arra, hogy az az elmélet, miszerint a macskák képesek mások felett ítélkezni, egy puszta félreértésből fakad. Ám van jó oldala is.

Mint azt Krieger kifejtette, elképzelhető, hogy sok ember számára pont amiatt válhatnak rokonszenves állatokká a macskák, mivel megkedvelik emberi jellemvonásokat tükröző arckifejezéseiket. De azt legalább már tudjuk, hogy hiába néz ránk ítélkező fejjel egy-egy macska, az nem feltétlenül azt jelenti, hogy velünk van problémája.

Rovatok