Index Vakbarát Hírportál

Csaknem ezer új mikroorganizmust találtak a jég fogságában, új járványokat idézhetnek elő

2022. július 2., szombat 06:36

A Kínai Tudományos Akadémia kutatói a Tibeti-fennsík gleccsereit vizsgálták, amikor közel ezer, még soha nem látott mikroorganizmusra bukkantak a jégben. Kiolvadásuk új járványok kitörését okozhatja.

A kutatás eredményeként felfedezett közel ezer új mikroorganizmust a Nature Biotechnology című folyóiratban tették közzé a Kínai Tudományos Akadémia munkatársai. A Live science azt írja a kínai kutatók felfedezéséről, hogy bár ma még az összes mikroba be van zárva a jég fogságába,

ha egyszer kiolvadnak, az AZT Is eredményezheti, hogy új járványok fognak kialakulni. 

A Kínai Tudományos Akadémia kutatói a Tibeti-fennsík 21 gleccseréből vettek le mintát, ezután végezték el azok genomjának elemzését. Baktériumok, gombák és algák is voltak a felfedezett mikroorganizmusok között. A megdöbbentő azonban nem ez, hanem sokkal inkább az, hogy a felfedezett fajok 98 százalékával nem találkoztak még soha. 

A kutatókat azonban inkább a klímaváltozás következtében beköszöntő jégolvadás aggasztja, nem is a felfedezett vírusok. Egy 2021 áprilisában megjelent tanulmány szerint 2000 és 2019 között a Föld szinte minden gleccserére gyorsuló ütemű jégvesztés volt jellemző. Ez pedig annak az esélyét növeli, hogy a különböző organizmusok kiszabadulnak a jég fogságából.  

Rovatok