Index Vakbarát Hírportál

Hogyan lehet kivédeni egy cápatámadást?

2022. július 4., hétfő 13:48

Újból és újból lecsapnak a cápák, legutóbb a magyar turisták által is kedvelt Hurghada partjainál történt két tragédia. Mit tehetünk ellenük, és mely fajták a veszélyesek?

Egymást érik a cápatámadások. Június végén fehér cápa ölhetett meg egy férfit egy dél-afrikai strandon, július 2-án pedig egy osztrák nő halt meg, amikor Egyiptomban rátámadt egy cápa, és leharapta karját-lábát. Az esetről készült megrázó videófelvétel bejárta a világot, a két méter hosszú ragadozó egy pillanat alatt végzett áldozatával. Még aznap egy újabb, szintén halálos kimenetelű cápatámadás történt Hurghada közelében, a két tragédia után Egyiptom lezárta a vörös-tengeri partszakaszát.

A cápatámadások ritkák, de nem példa nélküliek Egyiptomban. A Vörös-tengerben főleg a szürke szirtcápák veszélyeztetik a strandolókat, amik a sekély vizet részesítik előnyben. Jellemzően akkor támadnak, ha veszélyben érzik élőhelyüket, de ahogy Kiss Róbert Richárd turisztikai és kommunikációs szakértő elmondta,

a cápa alapvetően nem tekinti eledelének az embert, ezért igazából nincs is sok cápatámadás. Viszont azt a néhányat sem szabad félvállról venni, amiről tudunk.

Hozzátette, hogy a cápatámadások gyakrabban várhatók Dél-Afrikában vagy Kaliforniában, ahol a szörfösöket fókának nézik, és a Salamon-szigeteknél, ahol a második világháborúban szoktak rá az emberhúsra – és sajnos azóta sem akarnak leszokni róla. De a Maldív-szigeteken is sok a cápa, még sincsenek támadások, feltehetően elég ételt találnak a vízben az állatok.

Kiss Róbert Richárd az ismétlődő támadásokról szólva elmondta, hogy ha valahol előfordul egy-két sikeres attak, ott a cápák „szagot fognak”, és visszatérnek. Ausztráliában, a Bondi Beachen például rendszeresen támadnak. Februárban 4,5 méteres fehér cápa tépett szét egy fürdőzőt, noha Új-Dél-Wales állam kormánya már mindenféle technológiákat bevet, hogy megelőzze a támadásokat: védőhálókat, drónokat, cápalehallgató állomásokat. Ez utóbbiak műholdakkal figyelik az állatokat, és jeleznek, ha fehér cápa bukkan fel.

Ha cápával találkozunk, akkor ne tegyünk hirtelen mozdulatokat, ne nyúljunk felé, és ugyan vannak olyan hiedelmek, hogy az orrára kell koppintani, de ki meri ezt megtenni éles helyzetben?

– mondja Kiss Róbert Richárd, aki szerint az a biztos, ha megpróbáljuk megőrizni a nyugalmunkat.

Hogy mi válthatja ki a cápatámadásokat? A turisztikai szakértő szerint egy gyengébb vagy sérült példány azért is támadhat az emberre, mert mindenre ráhajt, ami táplálékot jelenthet neki. Nem minden cápafaj veszélyes, az agresszívebb a bikacápa, a makócápa és a tigriscápa. Az is előfordulhat, hogy a cápatámadásban semmi szándékos nincs, a cápa revolver fogsorával ide-oda kap a vízben, és ha az áldozat éppen ott lubickol, akkor könnyen és teljesen véletlenül az áldozatává válik. 

(Borítókép:  Alexis Rosenfeld/Getty Images)

Rovatok