Index Vakbarát Hírportál

Áttörést értek el az Alzheimer-kór tanulmányozásában

2022. július 8., péntek 08:00

A Flinders Egyetem kutatócsoportjának most publikált tanulmánya mutatta be, hogyan alakul át a tau nevű fehérje, hogy toxikus hatást gyakoroljon az agysejtekre.

Az  Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája, és egyelőre nincs gyógymódja vagy hatékony terápiája. A betegség kialakulása során a tau felhalmozódik az agysejtekben, és fokozatosan átalakulva okozza a betegséget.

„A béta-amiloid peptid mellett a tau fehérje az Alzheimer-kór fő okozója. A tau gyakorol toxikus hatást az agysejtekre, ami aztán a memóriafunkciók károsodását okozza” – magyarázta Arne Ittner, a Flinders Egészségügyi és Orvosi Kutatóintézet idegtudományi főmunkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

Egy nagyszabású kísérlet során Ittner csapata a taunak olyan pontjait azonosította, amelyek a fehérjén belül szabályozzák a más helyen bekövetkező módosulásokat.

Ezeknek a módosításával képesek voltunk a taun belül számos más rész módosulását előidézni, és ezzel olyan állapotot létrehozni, ami az  Alzheimer-kóros betegek agyában figyelhető meg

– magyarázta Ittner.

A kutatócsoport megállapította, hogy azoknál az egereknél, amelyeknél a tau olyan változata volt, amelyből hiányzott az egyik ilyen pont, kisebb valószínűséggel alakult ki Alzheimer-kór, mint azoknál, amelyeknél a fehérje szokásos változata volt.

A kutatók az eredmények nyomán most az  Alzheimer-kór kezelésére összpontosítanak. „A tau módosítása az  Alzheimer-kóros eseteknél bonyolult folyamat. A mi kutatásunk az első, amely összekapcsolja a tau kezdeti változását az egész fehérjében több helyen lezajló módosulással” – tette hozzá Stefanoska.

(Borítókép: Egy ápoló memóriagyakorlatot végez egy Alzheimer-kóros betegen. Fotó: David Ramos/Getty Images)

Rovatok