Index Vakbarát Hírportál

Az olvadó gleccserek ismeretlen mikrobái új világjárványokhoz vezethetnek

2022. július 9., szombat 20:41

A megdöbbent tudósok több mint 900, eddig soha nem látott mikrobafajt fedeztek fel a gleccserek belsejében a Tibeti-fennsíkon.

A mikrobák genomjának elemzése feltárta, hogy egyes mikrobák új világjárványokat szülhetnek, ha a klímaváltozás okozta gyors olvadás kiszabadítja őket jeges börtönükből – írta a Livescience.

Egy új tanulmányban a Kínai Tudományos Akadémia kutatói 21 gleccserből vettek jégmintákat a Tibeti-fennsíkon. A csapat ezután rangsorolta a jégbe zárt mikroszkopikus szervezetek DNS-ét, és létrehozta a mikrobagenomok hatalmas adatbázisát, amelyet Tibetan Glacier Genome and Gene (TG2G) katalógusnak neveztek el. Ez az első alkalom, hogy egy gleccserben megbúvó mikrobiális közösséget genetikailag szekvenáltak.

Lefagyasztott veszély

A kutatók a Nature Biotechnology folyóiratban számoltak be a 968 hibernált mikrobafajról, amik többnyire baktériumok, de algákat, archeákat (ősbaktériumokat) és gombákat is találtak, 98 százalékuk pedig eddig teljesen ismeretlen volt. Ez a nagy mikrobiális diverzitás megdöbbentő a gleccserek belsejében uralkodó életkörülmények miatt.

A szélsőséges környezeti feltételek, például az alacsony hőmérséklet, az erős napsugárzás, az időszakos fagyás-olvadási ciklusok és a kevés tápanyag ellenére a gleccserek sokféle életnek adnak otthont 

– írták a tanulmány szerzői.

A kutatók nem tudják pontosan, hány évesek ezek a mikrobák, de korábbi tanulmányok szerint akár 10 000 éves fagyott mikrobák is újjáéledhetnek.

A csapat 27 ezer olyan molekulát azonosított, ami segíti a baktériumok behatolását és megtelepedését a potenciális gazdaszervezetekben, ezek 47 százalékával még soha nem találkoztak, így veszélyességük mértéke sem ismert. 

Még ha a jégből való kiszabadulás után nem is élnek sokáig, akkor is gondot jelenthetnek, mert a baktériumok egyedülálló képességgel rendelkeznek, hogy DNS-ük nagy szakaszait, az úgynevezett mobilis genetikai elemeket (MGE) kicseréljék más baktériumokkal.

A gleccsermikrobák és a modern mikroorganizmusok közötti genetikai kölcsönhatás „különösen veszélyes lehet” – írták a tudósok.

A Tibeti-fennsík gleccserei a világ legnépesebb országainak folyóit táplálják, a kínai Jangcét és Sárga folyót, valamint az indiai Gangeszt. De a probléma nem csak Ázsiát érinti, a földön több mint 20 ezer, olvadásra váró gleccser található, mind saját, egyedi mikrobaközösséggel. 

(Borítókép: A Laigu-gleccser 2020. május 10-én. Fotó: Yves Dean / Getty Images)

Rovatok