Index Vakbarát Hírportál

A csimpánzok is beszélhetnének, de miért nem teszik?

2022. július 9., szombat 12:37

Az idegtudósok új felfedezésre jutottak az agy nyelvért felelős területét illetően.

A Radboud Egyetem és az Oxfordi Egyetem kutatóinak új eredményei szerint az emberi agy kapcsolatai jobban kibővültek az evolúció során, mint például a csimpánzoké – írja a Sciencedaily.

Az emberek és a csimpánzok agya nagyon hasonlít, a kettő közötti nagy különbség az, hogy mi használjuk a nyelvet kommunikációra, a csimpánzok nem. A kutatók évek óta tanulmányozzák az agyat, hogy megértsék, mi tehette lehetővé ezt az egyedülálló képességet.

A halántéklebenyben található két agykérgi terület összekapcsolására fókuszáltunk, amelyek egyformán fontosak nyelvhasználati képességünk szempontjából

– mondja Joanna Sierpowska, a tanulmány társszerzője.

Az ember és a csimpánz agya közötti különbségek tanulmányozására a kutatók 50 ember és 29 csimpánz agyi szkennelését alkalmazták, a majmokét altatásban és rutin állatorvosi vizsgálat részeként végeztek. A diffúziósúlyozott képalkotás (DWI) technikája segítségével a fehérállományt, az agyterületeket összekötő idegpályákat tudták alaposabban tanulmányozni.

E képek felhasználásával két, nyelvvel kapcsolatos agyi csomópont (a halántéklebeny elülső és hátsó középső területe) összekapcsolhatóságát tárták fel. Mindkét terület kulcsfontosságú a nyelv tanulása, használata és megértése szempontjából, és számos fehérállományi útvonalat tartalmaz. Az is ismert, hogy ezeknek az agyterületeknek a károsodása lerontja a nyelvi működést. Mindeddig azonban bizonytalan volt, hogy kapcsolati mintázatai csak az emberre jellemzőek-e.

Kiderült, hogy a csimpánzoknál a hátsó-középső halántékterületek főként a halántéklebennyel vannak összeköttetésben, az embereknél viszont kapcsolat van a homloklebennyel és a fali lebennyel is.

Tanulmányunk eredményei azt sugallják, hogy nem csak a homlok- és halántéklebenyeket összekötő idegrostkötegekben (arcuate fasciculus) kell keresnünk az evolúciós változásokat, amik képessé tették az agyat a nyelv megértésére és használatára.

– mondja Vitoria Piai társszerző.

Mivel eredményeik anatómiai jellegűek, az agyműködésről nehéz bármit is mondani ezek alapján, mondja Piai, de a feltárt kapcsolati mintázat teljesen egyedi az embereknél, úgyhogy ez az agyi struktúra kulcsfontosságú lehet a nyelvi képességek terén.

(Borítókép: Mark Kolbe / Getty Images)

Rovatok