Index Vakbarát Hírportál

Több mint harminc veszélyeztetett tengeri teknőst találtak élettelenül egy japán szigeten

2022. július 18., hétfő 12:07

Legalább harminc zöld tengeri teknőst találtak holtan egy távoli japán sziget partján, miután sokukat nyakon szúrt egy halász.

A Kumejima-szigeten élő helyiek múlt csütörtökön fedezték fel a tetemeket, miután az apály azokat a szárazföldre hozta.

Egy halász elismerte, hogy megsebesítette a tengeri teknősöket, hogy kiszedje őket a halászhálókból – írja a BBC. A rendőrség vizsgálja az állatkínzás vádját.

Útban voltak a halásznak, ezért leszúrta őket

„Néhány teknőst kibogoztam és visszaengedtem a tengerbe, de a súlyosabb teknősöket nem tudtam kiszabadítani, ezért megkéseltem őket, hogy megszabaduljak tőlük” – mondta egy meg nem nevezett halász.

A helyi média arról számolt be, hogy a rendőrség múlt héten rendőröket vezényelt a helyszínre, de nem világos, hogy történt-e bármilyen intézkedés.

A zöld tengeri teknősöket a japán hatóságok és a globális természetvédelmi csoportok veszélyeztetett fajként tartják nyilván.

Köztudott, hogy gyakran megfordulnak a Kumejima – a japán szárazföldtől mintegy 2000 kilométerre délre fekvő apró szigetek egyikének – moszat- és hínárrétegében, ahol szintén aktív védelmi erőfeszítések folynak.

A sziget tengeri teknősmúzeumának tengerbiológusai és más munkatársai a teknősök felfedezése után a partra siettek, de a legtöbb állat addigra már mozdulatlanná vált.

Többeknek szúrt sebek voltak a nyakuk tövénél, míg másoknak az uszonyaikon is vágások voltak. A múzeum által közzétett képeken az állatok a sekély vízben úsznak.

(Borítókép: Zöld tengeri teknős 2022. június 8-án a kínai Kanton városában. Fotó: Stringer / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok