Index Vakbarát Hírportál

Több európai országban is figyelmeztettek a veszélyes ózonértékekre

2022. július 19., kedd 19:04

Az egészségre nézve veszélyesen magasak az ózonértékek Északnyugat-Európában a kontinensen végigvonuló hőhullám miatt – figyelmeztet az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgáltatása (CAMS).

Egészségre káros ózonértékek alakultak ki Északnyugat-Európában a CAMS jelentése szerint. Július közepén a felszíni ózon koncentrációja elérte az egészségre káros értéket, ami helyenként 200 mikrogrammot jelent köbméterenként.

A következő országokban jelentik a veszélyt:

Bár a helyzet valószínűleg enyhülni fog, július 18-ától az értékek a 120 mikrogrammot is elérhetik köbméterenként szerte Észak- és Nyugat-Európában. A hőmérséklet tetőzése július 20-án várható.

Ezért káros az ózon az egészségünkre

A felszíni ózon az egyik fő légszennyező anyag, jelenléte meghatározó az ember egészségére, a mezőgazdaságra, az ökoszisztémára és a környezetre – írja az MTI.

A nagyon magas ózonszennyezés potenciálisan jelentős hatást gyakorolhat az emberi egészségre mind a légúti, mind a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében. A magasabb szennyezési értékek olyan tünetekhez vezethetnek, mint a torokfájás, a köhögés, a fejfájás, és növelik az asztmás rohamok kockázatát

– mondta Mark Parrington, a CAMS vezető tudósa. A Tiszta Levegő Szövetség becslése szerint

az ózonszennyezés egymillió ember halálát is okozhatja évente.

Az Európán áthaladó hőhullám súlyosbítja a Dél-Európában dúló erdőtüzek mértékét és intenzitását, különösen Délnyugat-Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában. Az előrejelzések arra figyelmeztetnek, hogy Nyugat-Európa nagy területei „extrém tűzveszélynek” vannak kitéve.

(Borítókép: Nyaralók egy portugáliai strandon 2020. augusztus 9-én Cascaisban. Fotó: Horacio VillalobosCorbis / Corbis via Getty Images)

Rovatok