Index Vakbarát Hírportál

Tudósok új, 18 millió évvel ezelőtt élt óriáskrokodilfajt fedeztek fel

2022. július 19., kedd 17:18

A tudósok két új krokodilfajt fedeztek fel, amelyek 18 és 15 millió évvel ezelőtt éltek, és valószínűleg a korai emberre vadászhattak, ami újabb fényt vet a hüllők evolúciójára.

Ezek a krokodilok, amelyek több mint 3,5 méteresre is megnőhettek, 18 és 15 millió évvel ezelőtt Kelet-Afrikában éltek, mielőtt megmagyarázhatatlan módon kihaltak – állítják az amerikai Iowai Egyetem tudósai.

A The Anatomical Record című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az új óriáskrokodilok – Kinyang mabokoensis és Kinyang tchernovi néven ismert fajok – hasonlóak a Közép- és Nyugat-Afrikában található törpekrokodilokhoz.

Korának legnagyobb ragadozója volt

Míg azonban a törpekrokodilok ritkán nőnek 1,5 méternél hosszabbra, a tudósok szerint őskori őseik akár a 3,6 m hosszúságot is elérhették, így a legveszélyesebb fenyegetések közé tartoztak minden élőlényre, amellyel találkoztak – írja az Independent.

Őseinknek ezekkel a legnagyobb ragadozókkal kellett szembenézniük. Opportunista ragadozók voltak, akárcsak a mai krokodilok

– mondta Christopher Brochu, a tanulmány társszerzője, az Iowai Egyetem Föld- és Környezettudományi Tanszékének professzora.

Az új fajnak nagy, kúp alakú fogai és rövid, mély orra volt. Ahelyett, hogy egyenesen felfelé nyíltak volna, mint a mai krokodiloké, a hüllők fosszíliáit elemző kutatók szerint az orruk kissé felfelé és előre nyílt.

A tudósok szerint a krokodilok valószínűleg az idő nagy részében az erdőben vártak zsákmányra ahelyett, hogy a vízben tartózkodtak volna.

A krokodilok a 18 millió és 15 millió évvel ezelőtti korai és középső miocén időszakban éltek a kelet-afrikai Rift-völgyben, a mai Kenya egyes részein, amikor a régiót nagyrészt erdők borították.

Mindkét faj kihalhatott 15 millió évvel ezelőtt,

valószínűleg azért, mert az éghajlatváltozás miatt kevesebb eső esett a térségben. A kutatók gyanítják, hogy a régióban a csapadék csökkenése miatt az erdők fokozatosan eltűntek, és helyüket füves területek és vegyes szavannaerdők vették át.

Rovatok