Index Vakbarát Hírportál

Az enyhe lefolyású koronavírus-fertőzés is maradandó tüdőkárosodáshoz vezethet

2022. július 27., szerda 18:39

A poszt-Covid-szindróma sok olyan páciensnél is jelentkezik, aki enyhe tünetekkel esett át a koronavírus-fertőzésen, olykor nehezen gyógyuló szövődményekkel, maradandó tüdőkárosodással jár a könnyen átvészelt betegség is – mondta Beatrice Mahler, a bukaresti Marius Nasta tüdőkórház vezetője.

A szakember szerint a poszt-Covid-tünetekre – köhögésre, fáradékonyságra, rendszeres légúti fertőzésekre – panaszkodó pácienseik fele olyan, koronavírus-fertőzésen három-hat hónapja átesett fiatal, aki antivirális kezelés, kórházi beutalás nélkül úszta meg a fertőzést, mégis olyan maradandó károsodás figyelhető meg a tüdején, mintha több mint húsz évig dohányzott volna.

Mahler szerint sok olyan betegük van, aki többször is megfertőződött koronavírussal, és – bár egyszer sem jelentkeztek súlyos tünetek – a károsodott tüdőfunkciókat nem sikerült maradéktalanul helyreállítani.

A koronavírus hatodik hulláma „banális légúti fertőzés”

A bukaresti tüdőkórház igazgatóját annak kapcsán szólaltatta meg az Agerpres hírügynökség, hogy az egészségügyi hatóságok „banális légúti fertőzéshez”, „egyszerű szezonális influenzához” hasonlították a koronavírus felfelé ívelő, hatodik hullámát, és közölték, hogy nem terveznek járványügyi megszorításokat.

Az MTI szerint Romániában kedden ismét átlépte, szerdán pedig megközelítette a tízezret a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, Alexandru Rafila egészségügyi miniszter pedig napi tízezres átlagot valószínűsített erre a hétre.

A közegészségügyi intézet összesítése szerint a múlt héten végzett szekvenciális elemzések során a megvizsgált esetek 93 százalékában az omikron-mutáció BA-4-es vagy BA-5-ös alváltozatát mutatták ki.

A miniszter szerint ezek a roppant fertőző alvariánsok viszonylag enyhe lefolyású betegséget idéznek elő, ezért szerinte az augusztus folyamán várt tetőzés idején sem fog elviselhetetlen terhelés nehezedni az egészségügyi ellátórendszerre.

Magyarországon az elmúlt héten több mint 14 ezer új fertőzöttet azonosítottak, 54-en haltak bele a szövődményekbe, amiről ide kattintva olvashatja az Index bővebb összefoglalóját.

Rovatok