Index Vakbarát Hírportál

Más anyanyelvhez más agyi struktúra kapcsolódik?

2022. július 28., csütörtök 16:50 | aznap frissítve

Új kutatások bebizonyították, hogy az agy nyelvi területe univerzális.

Az agykutatók 45 különböző nyelv és 12 különböző nyelvcsalád beszélőjét tanulmányozták, és hasonló agyi aktiválási és nyelvi szelektivitási mintákat találtak. A nyelvészek és agykutatók több évtized alatt készítették el az agy nyelvi hálózata, vagyis a nyelv feldolgozására specializálódott agyterület – amely a bal agyféltekében található – térképét. A Massachussets Institute of Technology (MIT) idegtudósai most agyi képalkotó vizsgálatokat végeztek különböző anyanyelvű beszélőkkel, és kiderült, hogy nyelvi hálózatuk ugyanolyan volt, tehát a nyelvi hálózat elhelyezkedése és kulcsfontosságú tulajdonságai univerzálisak lehetnek.

Az Alice-kísérlet

A nyelvi területek pontos elhelyezkedése és alakja egyénenként eltérő, ezért a nyelvi hálózat megtalálásához a kutatók mindenkit nyelvi feladatok megoldására kértek, miközben funkcionális mágneses rezonancia képalkotással (fMRI) vizsgálták az agyukat. Az volt a cél, hogy feltárják a nyelvi hálózat kulcsfontosságú tulajdonságait – mint például a hely, a bal oldali lateralizáció és a szelektivitás –, és megállapítsák, ezek ugyanolyanok-e az idegen nyelvű résztvevőknél és az angolul beszélőknél. A kutatók az Alice Csodaországban szövegét használták, de minden résztvevő hallott értelmetlen szövegrészeket is, amelyek nem aktiválják a nyelvi hálózatot.

Jöhet a frekvencia

A csapat megállapította, hogy a vizsgálatban részt vevők nyelvi hálózatai megközelítőleg ugyanazokban az agyi régiókban találhatók, és ugyanolyan szelektivitással rendelkeznek, mint az angol anyanyelvűeké.

Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a nyelvi hálózat általános architektúrája hasonló a különböző nyelveket beszélők között, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek különbségek – mondja Evelina Fedorenko, a Nature Neuroscience-ben megjelent tanulmány vezető szerzője. De az új megállapítások után most már azt is tanulmányozhatják a kutatók, hogy azokban a nyelvekben, ahol a hangmagasságnak is szerepe van, a nyelvi hálózat erősebben kapcsolódik-e a hangmagasságot kódoló halló agyi régiókhoz.

(Borítókép: Tanulók jelentkeznek egy gimnázium németóráján 2009. június 12-én az Egyesült Királyságban. Fotó: Chris Ratcliffe / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok